Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hledaný terorista na jednáních o lidských právech! Do Norska přijeli Tálibánci v soukromých tryskáčích

Jednání o finanční pomoci Afghánistánu v Norsku se účastní Anas Haqqani. Člen nejradikálnější části Tálibánu, která je odpovědná za mnoho teroristických útoků v Afghánistánu, ale i v Evropě.
Zdroj: Koláž eXtra.cz
+ Další 4 fotografie
afghánistán

Novinářka Markéta Kutilová upozornila na svém Facebooku na zajímavou věc. Jednání o finanční pomoci Afghánistánu v Norsku se účastní Anas Haqqani. Člen nejradikálnější části Tálibánu, která je odpovědná za mnoho teroristických útoků v Afghánistánu, ale i v Evropě. Na jeho strýce vypsaly Spojené státy odměnu 5 milionů dolarů.

Delegace radikálního hnutí Tálibán, které minulý rok převzalo vládu v Afghánistánu, zahájila v Oslu rozhovory se zástupci afghánské občanské společnosti, jedná i se západními diplomaty. Hnutí chce zajistit Afghánistánu humanitární pomoc, protože v zemi nyní zuří humanitární krize, zůsobená odstřižením od světové ekonomiky po převzetí vlády Talibánem. Většina světa vládu Tálibánu stále neuznává.

Mezi pozvanými i terorista

Jak upozornila na svém Facebooku novinářka Markéta Kutilová, jednání v Norsku mají zvláštní atmosféru. Členem delegace Tálibánu, pozvané a placené norskou vládou, je totiž podle Kutilové i Anas Haqqani.Ten je členem tzv. Haqqani group, což, jak upozorňuje Kutilová, je nejradikálnější část Tálibánu, která je odpovědná za mnoho teroristických útoků v Afghánistánu, ale i v Evropě. Anas byl přes rok vězněn v Bahrajnu, když jel vítat členy al-Kájdy vězněné na Guantánamu.

"Zakladatelem Haqqani group je otec Anase a současným šéfem skupiny je Anasův strýc Khalil Haqqani, mezinárodně hledaný terorista, na jehož hlavu USA vypsaly odměnu 5 mil. USD. Haqqani dostal novou funkci od Tálibánu - je odpovědný za bezpečnost v Kábulu! V minulosti měla Haqqaniho skupina úzké vazby na al-Kájdu a podle analytiků spolupracuje i s Islámským státem. Tálibán a ISIS sice někde bojují proti sobě, ale často spolu i spolupracují, když je to výhodné pro obě skupiny," píše česká novinářka, která se specializuje na země Blízkého východu.
"A milý Anas Haqqani je nyní váženým hostem norské vlády a jednají o penězích pro trpící afghánský lid a také o lidských právech. Jenže na minulost Anase upozornil norský novinář afghánského původu Zahir Athari a rozpoutala se veřejná diskuse. Anas byl dokonce předvolán norskou policií k výslechu. Norská vláda tvrdí, že nevěděla, že Haqqani bude členem delegace," dodává Kutilová další podrobnosti.

Dělají si z nás legraci

Na závěr si novinářka neodpustí povzdech nad tím, jakým způsobem jednání o budoucnosti Afghánistánu, do kterého západní země investovaly miliardy dolarů na jeho rozvoj, probíhají: "Mám pocit, že si z nás občas milí politici dělají vážně už legraci. Nejenže s teroristy vyjednávají, ale ještě jim platí soukromé lety a luxusní hotely!? Ale nejsem sama, proti přítomnosti Tálibánu v Norsku se konala řada demonstrací, kterých se účastnili Afghánci, kteří před Tálibánem utekli nebo kterým TB zavraždil příbuzné," píše Kutilová.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy