Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Historický snímek Bratři zabodoval na Českých lvech: Příprava na hlavní role byla téměř hollywoodská

Životopisný snímek Bratři vypráví příběh Mašínů.
Zdroj: CinemArt
+ Dalších 18 fotografií
český lev 2024

Nejlepším hraným filmem natočeným v roce 2023 se stal historický snímek Bratři. Příběh mapující život bratří Mašínů, jenž zrežíroval jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín, slavil velký úspěch nejen u nás, ale i v zahraničí, což bylo náležitě oceněno i na 31. ročníku Českých lvů. V hlavních rolích se objevili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří o náročných přípravách na roli promluvili v rozhovoru pro eXtra.cz. 

Výsledky ocenění již 31. ročníku Českých lvů jsou známy. Nejlepším celovečerním hraným filmem se stal historický snímek Bratři, jenž se zabývá jedním z nejkontroverznějších témat české historie, a to osudy bratří Mašínů. „Byla čest s vámi spolupracovat. Čest Josefu Mašínovi, který musel ten příběh napřed prožít. Tohle je dárek od tebe, pro nás seš hrdina,“ prohlásil na podiu producent Petr Bílek, který sošku převzal. 

V hlavních rolích zazářila dvojice Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří jsou blízkými přáteli i v osobním životě. Jak přiznal Nedbal v rozhovoru pro eXtra.cz, příprava na roli byla téměř hollywoodská.


Právě pro Nedbala bylo ztvárnění této role vskutku výzvou. Nejdříve musel rychle nabrat svalovou hmotu a následně, kvůli dalším scénám, opět rapidně zhubnout. "Já nejsem zrovna fitness člověk, mě to nebaví. Kdybych to dělal pro sebe, tak se na to vykašlu, ale jakmile je to součástí nějaký práce nebo role, tak je to priorita číslo jedna," uvedl v rozhovoru pro eXtra.cz herec, který musel během tří měsíců nabrat osm kilogramů svalů. Poté přišlo na řadu hubnutí. "Během měsíce a půl se mi podařilo deset kilo shodit," dodal.

Doporučené video: Rozhovor s Tatianou Dykovou o její roli ve filmu Bratři

Snímek Bratři zrežíroval jejich vzdálený příbuzný

Příběh ozbrojené skupiny Josefa a Ctirada Mašínů, kteří se rozhodli postavit totalitnímu režimu, zrežíroval Tomáš Mašín, jenž je vzdáleným příbuzným bratrů. „V něčem je to osobní film. Není to ale tak, že bych řešil rodinnou historii. Přišlo mi to jako bytostně filmový dramatický příběh. Jsou v něm hyperbolické, silné osudy. A navíc je ta doba fotogenická a jako u každého dobového snímku se máte o co opřít. To jsou hlavní důvody," řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz.


Snímek vrací na obrazovky jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině. Zda byli bratři Mašínové vrazi, anebo hrdinové, je téma, které společností rezonuje dodnes. Pouze málokteré téma novodobé historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh bratrů. Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování. Josef a Ctirad věří, stejně jako jejich otec, hrdina protinacistického odboje, že vůči diktatuře se lze vymezit pouze se zbraní v ruce.

Bratři získali letos i nejvíce nominací, a to konkrétně 15, včetně nominace pro herečku v hlavní roli Tatianu Dykovou, která si zahrála Zdenu Mašínovou. Nominováni byli i hlavní představitelé Josefa a Ctirada Mašínových. Dále se ve snímku objevil například Václav Neužil nebo Matěj Hádek. Film bude Českou republiku reprezentovat i na amerických filmových cenách Oscar, Česká filmová akademie ho vybrala jako kandidáta za naši zemi pro kategorii Nejlepší zahraniční film.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Český lev 2024

Ceny Český lev za rok 2023 byly předány v sobotu 9. března 2024 v pražském Rudolfinu. Večerem provázel herec a moderátor Marek Eben.

Český lev 2024 - nominace a výsledky

Největší počet nominací měly filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Přišla v noci, Němá tajemství a Tancuj Matyldo a televizní seriál Volha. Nejlepší celovečerním hraným filmem se stal snímek Bratři. Cenu za nejlepší herečku v hlavní roli si odnesla Simona Peková (Přišla v noci), Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Kryštof Hádek (Volha).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy