Trendy tagy Extra Host (pořad) Čauky lidi Hubnete s nami Výměna manželek 2021

Nejnovější kauzy

HEZKY ČESKY: 9.díl: Karamelové dítě

Zdroj: PENNY
+ Další fotografie
Seriál
Má jiskru v očích, a současně starost. Přesně takový pohled vídáme v očích maminek, když se dívají na své děti. Pro Slávku Formánkovou jsou Naše karamelové třetím dítětem. „Myslím na ně ve dne -v noci“ přiznává, když na okamžik otevírá kontrolní okénko pece a pochválí jejich barvu. „Jo, jo, dneska, zlátnou krásně.“ Prochází pomalu rychlostí posuvného pásu v peci, jako by doprovázela tu právě tu svoji sušenku na cestě do jejího života.

Podobné nadšení a současně pokora vyzařují z Martiny Králové, jednatelky společnosti Perník s.r.o. Vysoká, rozhodná, vyjadřuje se stručně a jasně. Možná proto jí tady nikdo neřekne jinak než „Královna“. Vznešená je i samotná budova továrny. Nová, vkusná, upravená, vybavená nejen nejnovější technologií, ale i designovým nábytkem. Prostě má styl. Jako by tady všechno ladilo a dávalo svůj smysl. I zrod továrny uprostřed nádherného českého ovocnářského kraje v Těchlovicích u Hradce Králové měl a má svůj smysl i příběh. Česká firma J4 vyrábí od roku 1994 pece v Předměřicích nad Labem a své zákazníky má po celém světě. A jak nejlépe ukázat své výrobky než ve výrobě? Proto, aby zákazníci nemuseli jezdit po cizích továrnách, jednoduše vznikla sesterská firma, která se specializuje na výrobu sušenek podle přání zákazníků.

Jak s rodí karamelka

Tehdy vstoupil do příběhu této firmy PENNY MARKET. Ten společnosti Perník, konkrétně právě Slávce Formánkové nastínil svoji představu o privátní značce a originálních sušenkách. A tak se zrodily Naše karamelové. Takřka symbolicky trvalo 9 měsíců než sušenky dostaly svoji typickou chuť, vůni, jméno i vlastní obal…

„Bylo to doslova alchymie, hráli jsme si s každým detailem. Vybírali jsme ten správný cukr a jeho kombinaci, aby karamel byl přirozený bez umělého nádechu a měl ten správný brix, což okamžitě při výrobě poznáme,“ popisuje máma Slávka Formánková a je vidět, že o svém dítěti by dokázala vyprávět celý den i noc. Velká debata v průběhu „těhotenství“ byla o konečném tvaru sušenky. Nakonec padla volba na elegantní jemné zvlněný obdélník. O důrazu na detail svědčí i dvě, vlastně nenápadná a na první pohled zbytečné, dvě dírky v každé sušence, ale ono vše má svůj smysl. „Jsou v nich proto, aby si sušenka mohla při pečení volně dofouknout, srovnat se a pěkně uhladit,“ popisuje Slávka a vedle ní souhlasně pokyvuje Stanislav Hruška, šéf třísměnného provozu. Na samotném začátku výroby je třeba smíchat potřebné ingredience, o to se stará Petr Ježek, těsto do pece „sází“ Lina, která je protlačuje skrz rošt an pohyblivý pás a na samotném konci jsou další ženy, které ručně balí každou sušenku. Na řadu přichází vedoucí obchodu pan Zaňák a sušenky jsou připravené na cestu k zákazníkům.

Tahle továrna má svoji duši

Neuvidíte ji, na chodbě ji nepotkáte. Můžete ji jen vnímat. Je v každém z těch, co se na výrobě originálních sušenek podílejí. V každém, kdo každý den přikládá ruku k dílu, a vytváří tenhle malý kousek sladkosti, která dělá lidem radost. Z lidí v továrně vyzařuje klid a radost z práce, a to se zrcadlí v jejich díle. Stejně jako s láskou opečovávané dítě dělá svým rodičům radost, tak sušenky jsou dítětem nejen Slávky Formánkové, ale jich všech.

Na předchozí díly seriálu se můžete podívat zde:

HEZKY ČESKY: 1.díl: Jahodové léto plné chuti HEZKY ČESKY: 2.díl: Tradiční české brambůrky, které zná celá země HEZKY ČESKY: 3.díl: Znáte příběh českého pokladu jménem Niva? HEZKY ČESKY: 4.díl: Čerstvé bylinky do tradiční české kuchyně HEZKY ČESKY: 5.díl: Hořické trubičky aneb Pohádka o Napoleonovi a trubičkové bábě HEZKY ČESKY: 6.díl: Podhoubí dokonalé chuti HEZKY ČESKY: 7.díl: Pekárna Malenka: Dobrý chleba potřebuje dostat pecku HEZKY ČESKY: 8.díl: Pivovar, který proslavil film Postřižiny

Související články

Další články