Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Jana Paurová Extra Host (pořad) Počasí Bohumín

Nejnovější kauzy

HEZKY ČESKY: 4.díl: Čerstvé bylinky do tradiční české kuchyně

Zdroj: PENNY
+ Další fotografie
Seriál
Věděli jste, že my Češi sníme více bazalky než petržele nebo majoránky? Ano, čerstvé bylinky jsou v našich kuchyních stále populárnější. Každý rok jich spotřebujeme o čtvrtinu víc. Na jednom a půl hektaru skleníků v Suchohrdlech u Miroslavi každoročně zasadí čtvrt miliardy semínek a na konci do našich domácností putuje 5 000 000 květináčů s jedním z 12 druhů bylinek.

Vůně ze skleníku je tak omamná, že chcete vyřadit všechny ostatní smysly a jen čichat. Za chvíli se ale ukáže, že i chuť, zrak a sluch mají v jednom z nejmodernějších sklení¬ků v Evropě v Suchohrdlech u Miroslavi svoji přitažlivost. Společnost Bylinky to umí zařídit na jeden a půl hektaru skle¬níku. Pro zajímavost, je to plocha třetiny Václavského náměstí. Ano, obrovský zelený prostor, kde je prakticky celý rok jaro. Po¬řád. Každý rok tu vyroste v květináčích pět milionů bylinek a taky tuny bylinek řezaných. Celkem kolem dvaceti druhů. A to všechno zvládne zařídit pouhých padesát lidí, z nichž deset se stará o obchod, marketing a řízení celé společnosti. Radost z toho mají i zákazníci PENNY, když si domů přinesou květináč s čerstvou bazalkou, a za chvíli vykouzlí třeba u nás zdomácnělý salát caprese, tedy kombinaci mozzarelly, rajčat, olivového oleje, korunovaná lístky čerstvé bazalky. A co teprve v létě tak oblíbené nápoje s mátou…

Každý den centimetr

Bylinky rostou doslova jako z vody. Centimetr za jeden nebo dva dny. „Většině bylinek stačí šest až sedm týdnů – od semínka po vzrostlou rostlinu,“ říká manažer výroby Miloslav Souček. Není divu, bylinky se v obrovském skleníku mají dobře a dokonalou péči. Vše řídí počítač. Na začátku secí stroj odpočítá do květináčku přesně 5 až 8 semínek podle bylinky. Jen máta se sází ručně řízkováním. Všechny se sází do speciálně připraveného a na míru namíchaného substrátu.

„Zrození“ bylinek se odehrává v temnu a vlh¬ku. Prostoru, kde vládne klima pralesa, neustále zavlažovaného kapkami vody. Dlouho si té slasti neužijí. Naklíčená semínka za týden putují do školky, aby zakořenila na samé dno kelímku. V té chvíli už se nemohou těšit z kapek vody ze vzduchu, protože závlaha proudí přímo k jejich kořínkům. Malým klíčkům už také přestává vyho¬vovat temné prostředí klíčírny, proto je bylinková školka v té nejprosluněnější části skleníku.

O bezpečí se postarají vosičky

Jenže! Jsou tu i nepřátelé, hlavně uprostřed léta hodlají napadat krásné bylinky škůdci, kteří se sem dostávají třeba otevřenými okny skleníku. I na to jsou v Bylinky.cz připraveni. Rozmístí všude lepivé pásky, na které se škůdci nechají nachytat jako na obyčejnou mucholapku na mouchy. Prozřetelnější způsob je nasazení vosi¬ček a jiných predátorů z říše hmyzu. Ti do mšic jednoduše nakladou svá vajíčka a tím je zlikvidují. Chemie ve skleníku místo nemá. V nejhorším pomůžou přírodní přípravky z rostlinných olejů. Takto opatrované bylinky mají šanci pokračovat v růstu. „Udržujeme optimální teplotu a vlhkost. Vše řídí počítač, který uzpůsobuje podmínky v závislosti na počasí a ročním období. K výrobě veškeré energie používáme blízké bioplynové stanice. Vodu zase sbíráme ze střech skleníků do naší retenční nádrže. Nepoužíváme žádné chemikálie. Vše je zcela přirozené a přírodní,“ popisuje Miroslav Souček.

A tak stále dokola

Je to vlastně nekonečný koloběh. Je to nekonečná linka o délce fotbalového hřiště a o dvou patrech. Bylinky v květináčích na jedné straně vkládají lidé ručně do nekonečného pásu spodního patra přepravníku. Po něm pak putují za svitu LED světel s přesně daným spektrem, které jim svědčí, a zalévány v pravidelném cyklu podle potřeby, tam a zpět, aby po přibližně 30 dnech další lidé květináčky zabalili a vyslali do obchodů. „Naše bylinky jsou určeny pro gastro použití. Po jejich koupi doporučujeme je vyndat z rukávce, dát na podtácek a pravidelně zalévat. Nikdy bychom je neměli zalévat tak, že vodu lijeme na listy. Můžeme je osvěžit kropením,“ radí Miroslav Souček.

Na předchozí díly seriálu se můžete podívat zde:

HEZKY ČESKY: 1.díl: Jahodové léto plné chuti HEZKY ČESKY: 2.díl: Tradiční české brambůrky, které zná celá země HEZKY ČESKY: 3.díl: Znáte příběh českého pokladu jménem Niva?

Související články

Další články