Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Herecký bard Jiří Krampol zuří: Dejte pokoj s Ukrajinou, už mi to leze krkem, je to zrůdné

Jiří Krampol a tramvaj v barvách Ukrajiny.
Zdroj: profimedia, Twitter Zdeňka Hřiba / koláž eXtra.cz
+ Dalších 7 fotografií
VZTEK

Snaží se být pozitivní, ale ohledně českéí podpory Ukrajiny mu to nejde. Herec Jiří Krampol, který v úterý oslavil své 85. narozeniny, začíná být podle svých slov pro eXtra.cz alergický na jakoukoli zmínku o tomto státě. Ta se přitom brání napadení totalitním Ruskem. „Nejsem proti Ukrajincům nebo Ukrajině, ty boje jsou příšerné, ale s tou naší podporou se to už přehání,“ sdělil nám.

Jiří Krampol: Už mám dost všude samé Ukrajiny

Protiprávní ruská okupační agrese, které se zjemňujícím způsobem říká válka na Ukrajině, již trvá přes 500 dnů. A je logické, že dlouhotrvající konflikty lezou obyvatelům nezúčastněných států dříve nebo později trochu na nervy a někdy ochabuje i jejich podpora napadené zemi. V tomto případě je obětí takové frustrace Ukrajina, která přitom konflikt nevyprovokovala.

Mezi kritiky patří i herec Jiří Krampol.

„Už mě opravdu s*rou s tou Ukrajinou. Už i tramvaje natřený do jejich barev. Ať jdou někam. Chápu, že je potřeba někomu pomoct, ale tohle se už přehání. Je to zrůdný,“ svěřil se eXtra.cz.

Přitom jde o jedinou soupravu z téměř osmi set jezdících v Praze a šlo o zapojení do projektu #RIDEFORUKRAINE, kterého se kromě Prahy zúčastnila řada evropských měst, například Vídeň, Haag, Riga nebo Vilnius.

Prahu brázdila před lety například i tramvaj v barvách fotbalové Sparty, žádný celonárodní humbuk to ale nevyvolalo.

Na Ukrajině je bída, uznává

„Proti Ukrajině nebo Ukrajincům jinak vůbec nic nemám. Ty boje jsou příšerné a nikomu bych to nepřál. Sám jsem byl na Ukrajině tři a půl měsíce, ti lidé tam jsou naprostí chudáci. Je tam bída. Je to neuvěřitelné, v čem musí žít. Ale pořád jen Ukrajina, Ukrajina… Tady je tolik problémů a my řešíme skoro jen Ukrajinu,“ vadí Krampolovi.

Jsem pro to, pomoci každému, kdo je na tom hůř. Ale proč jim nepomůže Švýcarsko nebo jiné země, které jsou bohaté? Proč my pořád někomu pomáháme?“ byl by Jiří Krampol radši, kdybychom se ohledně Ukrajiny víc neangažovali a věnovali se spíš domácím tématům.

Není určitě sám, ale najde se i řada těch, kteří vůli pomáhat neztrácejí.

Rozhovor s Jiřím Krampolem: Proč nedokáže odpustit nevěru?

Prezident: Je v našem zájmu pomáhat

Jestliže máme dosáhnout toho, aby bylo Rusko na Ukrajině poraženo, a je to v našem přímém národním zájmu, pak musíme Ukrajinu dál podporovat na všech úrovních, jako jsme to dělali doposud. Pomáhat cestou humanitární i finanční, poskytovat jí vojenský i nevojenský materiál. Musíme vytvářet politický a ekonomický tlak na Rusko… Máme-li uspět, nesmíme každopádně zapomenout na ten nejdůležitější faktor: podporu vlastních obyvatel. Udržet porozumění a smysl pro solidaritu u široké veřejnosti,“ uvedl v červnu prezident Petr Pavel na konferenci České rozhlasu.

ArmyWeb pak již krátce po zahájení války upozornil, že ČR od ukrajinských hranic dělí pouhých tři sta kilometrů, a kdyby Ukrajina prohrála, mohl by se konflikt snadno přelít dál, a to i do našeho teritoria.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy