Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Havárie letadla v Suchdole u Prahy: Doktor Karlík ze Sanitky se na místě zhroutil

Seriál Sanitka: Poslední díl je inspirovaný skutečnou leteckou havárií
Zdroj: Se souhlasem ČT/Jaroslav Trousil
+ Další 4 fotografie
seriál

Závěrečný díl seriálu Sanitka vychází ze skutečné události – havárie dopravního letadla v Suchdole u Prahy, která si vyžádala 79 životů. Jedná se o nejtragičtější letecké neštěstí na našem území. Jak se natáčely pravděpodobně nejnáročnější scény v dějinách československé kinematografie?

Velmi rychle po pádu letadla DC-9 se záchranářům podařilo vyprostit z trosek všechny zraněné. Nástin toho, co se před více než 40 lety odehrálo, můžete vidět v 11. díle populárního seriálu Sanitka, který poběží v úterý 27. července ve 21:05 na ČT1.

Záchranná služba v tomto díle prokáže svou vysokou profesionalitu. Jedná se o velmi dramatické završení kultovního československého seriálu. Natáčení bylo velmi náročné. Něco podobného nemělo do té doby v naší kinematografii obdoby.

Zajímavosti z natáčení

Náročnost se promítla do rozpočtu. Poslední díl stál 3x víc než ostatní díly. Bylo totiž nutné pořídit letadlo, které se muselo odborně zničit. Na natáčení byly také tři vrtulníky.

Původně bylo stanoveno, že se bude natáčet čtyři dny. Filmařům nakonec stačilo o den méně.

Aby byly pořízené záběry autentičtější, byli do komparzu najati invalidé bez končetin.

Místo leteckého neštěstí vypadalo velmi autenticky. Když herec Svatopluk Skopal v roli doktora Karlíka dorazil na místo natáčení, udělalo se mu nevolno a nemohl vůbec točit.

Někteří lidé si mysleli, že jde o skutečné letecké neštěstí. Produkce totiž neinformovala o natáčení další subjekty. Místo neštěstí však bylo vidět ze vzduchu. Létaly nad ním letadla. Dispečink se tak dočkal několika zpráv o pádu letadla v Suchdole.

Havárie v Suchdole

Přesnou příčinu nehody se dodnes odhalit nepodařilo. Pravděpodobně jde na vrub jugoslávské posádky, svou roli sehrálo také nepříznivé počasí.

Při havárii jugoslávského letadla v Suchdole, ke které došlo na konci října roku 1975, zemřelo 79 lidí, z toho 4 členové posádky, 41 pasažérů nehodu přežilo. Mezi oběťmi byli většinou Čechoslováci vracející se z dovolené.

Více zajímavostí o kultovním seriálu Sanitka ➔

Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy