Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Harryho grilovali u soudu: Vévoda možná lhal v žádosti o americká víza, v USA řeší jeho drogovou minulost

Princ Harry druhý den soudu.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
potíže

Princ Harry se ve středu ráno vrátil na lavici svědků ve své právní bitvě s vydavatelstvím Mirror Group Newspapers (MGN) kvůli údajnému nezákonnému shromažďování informací. Ve středu pak došlo i k tomu, že federální soudce začal projednávat argumenty v případu, který má vést ke zveřejnění imigračních záznamů vévody ze Sussexu v USA, píše BBC. V těch možná princ zamlčel důležité informace ohledně užívání drog.

Zatímco první den soudního procesu se vévoda ze Sussexu pustil do novináře Pierse Morgana a bulvárních fám, že jeho otcem je James Hewitt (bývalý milenec princezny Diany), tentokrát podle britského listu Independent čelí samostatné právní výzvě ohledně svého amerického víza.

Harry jako první člen královské rodiny po 130 letech usedl na lavici svědků. Popsal „strašlivé osobní útoky a zastrašování“ ze strany bývalého redaktora deníku Mirror a naznačil, že cílem novinových článků, které tvrdí, že jeho otcem není současný král, ale bývalý milenec princezny Diany, bylo vystrnadit ho z královské rodiny.

Princ se přiznal mimo jiné k užívání kokainu

Harry žaluje společnost MGN o náhradu škody a tvrdí, že novináři v jejích titulech používali ilegální metody, včetně hacknutí telefonů, takzvaného „blaggingu“ neboli získávání informací podvodem a využívání soukromých detektivů k nezákonným činnostem.

Žaloba, kterou podala americká konzervativní nadace Heritage Foundation, se zároveň snaží přimět administrativu ke zveřejnění záznamů, aby se ukázalo, zda bylo v Harryho případě odhaleno užívání drog. Osmatřicetiletý princ se dříve veřejně přiznal k užívání kokainu, marihuany a psychedelických hub. Rozhodnutí ve věci, která se projednává ve Washingtonu, může trvat několik týdnů.

Jak píše BBC, formuláře žádostí o americká víza se výslovně ptají na současné a minulé užívání drog. To může vést až k zamítnutí žádosti o neimigrační a imigrační vízum, ačkoli imigrační úředníci mají právo rozhodnout o konečném rozhodnutí na základě řady faktorů.

Není však zatím jasné, jaké vízum princ Harry použil ke vstupu do USA a zda v něm vůbec uvedl, že užíval drogy. Jeho manželka Meghan Markle je občanka Spojených států a pár žije od roku 2020 v Kalifornii.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy