Grilování s výhledem: Weber představil novinky v srdci Prahy
Jak jinak prezentovat novinky značky Weber, než formou grilování. Na krásném místě, v srdci Prahy - konkrétně na Václavském náměstí - na terase osmého patra kancelářské budovy Flow, se sešla zhruba třicítka účastníků. Chuťové buňky jim už od příchodu dráždily vůně, linoucí se z několika rozpálených grilů, jejichž obsluhy se ujal grillmaster Honza Řepa. Po úvodním slovu ředitele společnosti Weber-Stephen CZ a SK Viktora Spálavského, pozdravil účastníky Zdeněk Pohlreich, který je už řadu let ambasadorem značky, a může tak z vlastní zkušenosti říct, jak ohromně se Weber za uplynulé roky posunul v šíři sortimentu a inovacích všeho druhu.
Následně už se všichni přesunuli ke grilům obdivovat kuchařské umění grillmastera Honzy Řepy, který během dvouhodinové grillshow připravil perfektní šesti-chodové menu. Pracovní postup a použití grilovacího vybavení doprovázel svým komentářem a podělil se i o řadu kuchařských fíglů.
Prvním chodem byly kuřecí Buffalo Wings s omáčkou z modrého sýra, které se grilovaly nepřímou metodou – tedy v místě grilovacího roštu, kde není přímý prudký žár. Kouřovou chuť křidélkům pomohly dodat předem namočené udící lupínky, které po přidání do grilu a uzavření poklopu vytvořily množství voňavého kouře. Dalším zařízením, které Honza při práci využil, byl litinový hrnec, který je součásti příslušenství Weber GBS a lze ho tak vložit do jakéhokoliv kompatibilního grilu. Litina perfektně vede a udržuje teplotu a hrnec je tak vhodný na dušená jídla, ale i polévky či omáčky. Kuřecí curry z hrnce bylo skvělým ozvláštněním, které by při grilování nikdo nečekal. A že lze na grilu skvěle připravit i rýži, celý efekt jen dovršilo.
Výhody peletového grilu Searwood účastníci akce posoudili jak jinak než přes další z chodů – vepřovou krkovici char siu. Maso bylo napřed marinováno v asijské omáčce, kde nechyběl zázvor, hoisin a sojová omáčka, med, česnek a další ingredience. Následně byly kusy krkovice umístěny na gril s nastavenou teplotou kolem 200°C, kterou zařízení, jehož výhodou je plynulý chod a automatické dávkování paliva, perfektně drželo, a maso se tak konstantně peklo, dokud termosondy neohlásily dosažení vhodné vnitřní teploty (minimálně 65°C). Že gril Searwood zkrátka umí, potvrdili všichni, kdo maso ochutnali.
Grillmaster nebyl u grilu sám - účastníci měli možnost zapojit se „do akce“ a připravit si například své vlastní tacos na Planche Slate, jejíž výhodou je, že díky celistvé ploše nic nepropadne a příprava pokrmů s menšími kousky, placek, vajíček a podobně je tak úplně dokonalá. A právě lívance z Planchy Slate s malinovou omáčkou celou akci zakončili coby sladká tečka příjemného odpoledne.