Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Zařízl sudí Procházku? Na rozhodčího se strhla lavina hejtů. Neoprávněně, potvrdil český samuraj

Jiří Procházka měl Pereiru málem na lopatě.
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 6 fotografií
Glosa

Jiří Procházka musel v neděli ráno skousnout hořkou porážku v titulové bitvě s Alexem Pereirou. Přestože to byl český zápasník, kdo schytal tvrdé rány, nejvíce zklamaní jsou zdánlivě fanoušci, kteří si vybíjejí zlost na rozhodčím Marcu Goddardovi. Ten zápas podle mnohých ukončil necitlivě a předčasně. Bylo tomu ale tak, jak tvrdí část fanoušků? Možná, elitní sudí si ale své rozhodnutí obhájí.

Levý hák na bradu Jiřího Procházky a český bijec padá na kolena. Rychle ale reaguje a snaží se Alexe Pereiru svázat u pletiva, jenže hlavu má příliš nízko a inkasuje salvu tvrdých loktů do spánku. Následně padá k zemi a Pereira se ho chytá dobít, když v tu chvíli do všeho skočí rozhodčí Marc Goddard a zápas zastavuje. K překvapení přítomných moderátorů i velké části diváků v hale a u obrazovek. První slova, která lidi napadají, jsou pro mnohé "brzké zastavení zápasu".

Sociální sítě se následně zaplnily rozzuřenými komentáři a často vulgárními výtkami padající na hlavu Goddarda. Často fanoušci zmiňují, že jde o zářez, a stejně tak to vidí i řada UFC hvězd. Například Henry Cejudo okamžitě vyťukal na sociální síť X (dříve Twitter) slova "early stoppage", tedy brzké zastavení. A rozhodně nebyl sám. Našla se ale i řada komentářů, které krok rozhodčího oceňují. Jak to tedy bylo?

Na jedné straně výkon, na druhé zdraví

Na úvod je nutné podotknout, že Marc Goddard patří mezi světovou elitu, co se týče MMA sudích. Jeho jméno figuruje na každém velkém turnaji UFC, Britovy služby využívá i polský kolos KSW a školí rozhodčí v organizacích po celém světě. A jen tak mimochodem rozhodoval i duel Procházky a Glovera Teixeiry, z nějž vyšel vítězně právě český bijec. Pamatujete na uškrcení v poslední minutě zápasu? Dost možná by k tomu nedošlo, kdyby Goddard bitvu ukončil dřív, a že v zápase byl moment, kdy by na to měl snad i plné právo. A v tom leží zakopaný pes.

Rozhodující je totiž otázka, zda zastavovat zápasy, zejména pak ty titulové. Zápasníci volají po tom, aby rozhodčí zasahovali až v opravdu krajním momentě, protože například Procházka, ale na domácí scéně třeba David Kozma, pravidelně dokazují, že snesou opravdu hodně a pak jsou schopni průběh zápasu otočit ve svůj prospěch. Jenže na straně druhé je otázka zdraví. Kolik takových tvrdých bitev zvládne zápasník absolvovat? A jak se to na něm podepíše? Již zmíněný Kozma například po souboji s Kaikem Britem přiznal, že měl silné bolesti hlavy ještě více než měsíc poté. Ani ne o rok později dostal další tvrdý knokaut...

Procházka: Bylo to správně

Odpověď na to, zda Goddard správně ukončil zápas Procházky, je tak vlastně jednoznačná, byť ne jednoduchá. Ano, ukončil ho správně. Český samuraj byl mimo, což ostatně po zápase sám přiznal. „Bylo to správně, byl jsem mimo,“ nevymlouval se rodák z Hostěradic a utnul veškeré pochybnosti. Goddard, i kdyby se na něj Procházka zlobil, si své rozhodnutí obhájí.

Problém ale je, že na jednom turnaji se sešla dvě podobná ukončení, avšak rozhodnutá jiným způsobem. Shodou okolností se jedná o titulovou bitvu Sergeje Pavloviče a Toma Aspinalla, která Procházkovu zápasu předcházela. V ní Brit Rusa tvrdě trefil a poté, co byl soupeř jasně mimo, ho ještě několik vteřin dobíjel kladivy na zemi. Goddard to ukončil výrazně později než zápas následující. Jestli tedy v něčem zkušený sudí pochybil, je to konzistentnost. Ano, mohl Procházkovi dopřát o pár vteřin víc, ale je možné, že to, co bychom během nich viděli, by se nám nelíbilo už vůbec...

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy