Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Z kluka z Ulice je fenomén jménem Vyšehrad. Co stojí za Štáfkovým úspěchem?

Jakub Štáfek dorazil v dobré náladě.
Zdroj: Martin Procházka / eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
příběh

Jakubu Štáfkovi se to povedlo. Z jeho režisérské prvotiny Vyšehrad: Fylm se doslova přes noc stal fenomén. Za první víkend jej v kinech vidělo přes 200 tisíc platících diváků. Podle předpokladů by v pondělí měl počet diváků překročit třísettisícovou hranici. A proč je zrovna tento film popisující životní trampoty smyšleného fotbalisty Juliuse Lavického tak úspěšný? Nejen kvůli hláškám, které již stihly zlidovět, ale také díky autentičnosti příběhu. Ten byl totiž inspirovaný skutečnými událostmi.

Z kluka z Ulice je hit letošního jara. A s největší pravděpodobnosti i roku. Jakubu Štáfkovi se splnil sen snad všech filmařů. Vyšehrad: Fylm, který vstoupil do kin teprve minulý čtvrtek, vidělo k dnešnímu dni přes 250 tisíc platících diváků. Pokud bude mít stejně úspěšný víkend jako ten první, tak s největší pravděpodobností již v pondělí zdolá čtyřsettisícovou hranici. Co ale stojí za úspěchem filmu o přitroublém fotbalistovi Juliusovi Lavickém, jehož příběh začal seriálem, který ho dostal až na stříbrná plátna? Geniální výkon Jakuba Štáfka a hlavně hlášky, které již dneska zlidověly.

Příběh hraje prim

Ještě před prvním dílem seriálu Vyšehrad byl Jakub Štáfek vnímaný jenom jako Matěj Jordán z Ulice. Právě díky roli Juliuse Lavického se mu ale podařilo překročit stín herce jedné role a dostat se do první ligy české kinematografie. A dokázal, že jeho herecká kariéra nezačala a neskončila nekonečným seriálem. Málokdo by si v tu chvíli ale pomyslel, že příběh fotbalového potížisty bude mít na to probojovat se na filmová plátna.

Alfou a omegou úspěchu byl ale příběh, který byl hodně inspirovaný skutečnými průšvihy českých fotbalistů. Nechyběla hláška “Nic jsem neplatil a ta částka taky nesouhlasí”, kterou se proslavil Tomáš Ujfaluši po jednom z večírků fotbalové reprezentace, na které se měly objevit i prostitutky.

Vděčným terčem byl i David Limberský, který před několika lety naboural své luxusní bentley, pak se snažil utéct před zasahujícími policisty a o několik dní později slavil gól točením imaginárním volantem.

A hláškami nebyl prošpikovaný jenom seriál, ale i Vyšehrad: Fylm. Na Facebooku Juliuse Lavického dokonce probíhá soutěž o nejlepší hlášku z filmu a fanoušci se nemohou shodnout, zda je lepší: "Před devíti lety jsme spolu spali. Kolik ti je? Osm. No vidíš, to nesedí!" či "Jsem tvůj syn" "Sorry ale tohle se mi teď zrovna nehodí”.

Nejobletovanější herec v Čechách

To ale není jediný důvod, proč má Vyšehrad takový úspěch. Právě díky autentičnosti příběhu si totiž seriál oblíbily i české fotbalové legendy. A některé z nich si ve filmu dokonce i zahrály. A to Tomáš Rosický, Vladimír Šmicer, Jan Koller, či Roman Bednář, který si už v seriálu zahrál dealera. A to ne náhodou. Kvůli své minulosti, kdy byl zachycen kamerou, jak si obstarává kokain, má totiž cejch drogisty.

A to není vše. Hlavním důvodem úspěchu Vyšehradu: Fylm je Jakub Štáfek, který poslední týdny objíždí Českou republiku křížem krážem, rozdává jeden autogram za druhým a setkává se se svými fanoušky. A i jeho úspěch filmu těší.

„Zdravím všechny z Mariánských Lázní, kde se akorát kurýruji s rodinkou po naší Vyšehrad tour. Chtěl bych vám moc poděkovat za víkendovou návštěvnost. Čísla jsou to neuvěřitelná. Myslím si, že budu mluvit za všechny tvůrce, když řeknu, že jsme dojatí. Jen tak dál,“ vzkázal například počátkem týdne Štáfek fanouškům Vyšehradu, na který je zase na cestě. Jenom za pátek stihl navštívit diváky ve dvou českých městech. Jakub Štáfek prostě Vyšehradem a rolí Juliuse Lavického žije a není se čemu divit. Díky Lavimu je aktuálně nejobletovanějším hercem u nás a nutno říct, že zaslouženě.


Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy