Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Peking 2022 jako Berlín 1936? MOV pro peníze nějakou tu genocidu vždycky přehlédne

GLOSA: ZOH Peking 2022: MOV pro peníze nějakou tu genocidu vždycky přehlédne
Zdroj: Profimedia
GLOSA

Tahat politiku do sportu je tabu, které by se porušovat nemělo, a přesto se to děje neustále. Dokonalým důkazem toho jsou zimní olympijské hry v Pekingu. Pro čínský komunistický režim totiž jde o ideální nástroj k propagandě, díky kterému se před světem může ukázat v tom nejlepším světle. To ale Mezinárodní olympijský výbor nezajímá, politika se přece do sportu netahá a především peníze nesmrdí.

Když se v roce 1936 v Berlíně uskutečnily olympijské hry, mělo za sebou nacistické Německo židovské pogromy nebo například čistku Noc dlouhých nožů. Na samotných hrách pak nesměli z nařízení Německého olympijského výboru startovat němečtí Romové a Židé. Tehdejší Mezinárodní olympijský výbor ale tyto skutečnosti přehlédl a dal přednost Berlínu před Barcelonou. Už tehdy přitom bylo všem nad slunce jasné, že událost poslouží pouze k propagandě Hitlerova Německa.

Může se zdát, že olympiáda v Berlíně v roce 1936 nemá vůbec nic společného s tou letošní v Pekingu, opak je ale pravdou. Je rok 2022, komunistický režim má za sebou jedny z nejhorších zvěrstev v dějinách lidstva, ať už šlo o hladomor, nebo o masakr na náměstí Nebeského klidu. Někdo by mohl namítnout, že jde o dávné události. Budiž, nemusíme koukat tak daleko, stačí se podívat do současnosti, kdy Čína páchá genocidu na Ujgurech, stále provozuje pracovní kempy, které jsou prakticky stejné jako ty koncentrační. Nemluvě o tom, že svoboda slova v zemi prakticky neexistuje, natož nějaká lidská práva.

Mezinárodní olympijský výbor přesto v roce 2015 přidělil pořadatelství ZOH Číně. Jedním z důvodů, proč funkcionáři přimhouřili oko, je heslo, že politika do sportu nepatří. Jde přitom o pouhou výmluvu, politika je totiž se sportem úzce provázaná, alespoň na té nejvyšší úrovni. Například Čína vidí v olympiádě dokonalou příležitost k propagaci své země a režimu, jehož pověst je ve světě, mírně řečeno, pochybná. Samozřejmě že MOV přesvědčily především peníze, stejně tak, jako když petrodolary přesvědčily fotbalovou FIFU pro přidělení mistrovství světa Kataru. Čert vem nelidské podmínky, neodržování lidských práv nebo překopání tradičního termínu.

Peníze nesmrdí

Nedodržování lidských práv ale není jedinou podobou Pekingu s Berlínem. Stačí se jen podívat, co se odehrává v zákulisí. Zatímco v roce 1936 Hitler spřádal válečné plány pro tažení Evropou, v roce 2022 hrozí válka na Ukrajině, u jejíchž hranic Rusko shormažďuje svou armádu. Není náhoda, že jsme mohli vidět ruského prezidenta Vladimira Putina v ochozech stadionu během zahajovacího ceremoniálu olympijských her. To jen totiž spojil příjemné s užitečným, jelikož ihned po slavnostní události Rusko a Čína sedli k jednomu stolu, aby sjednotili svůj postoj vůči Ukrajině a NATO.

Olympiáda v Číně zkrátka nikdy neměla být. Ať z vyjmenovaných důvodů, nebo těch, které slýcháme prakticky každý den od sportovců, kteří jsou zrovna v Pekingu. "Rád bych si nechal svou akreditaci a na tyhle otázky odpovím, až budu v bezpečí doma v Česku," reagoval kouč hokejistek Tomáš Pacina na dotazy novinářů ohledně zákulisí olympiády. Jediná věta trenéra mluví za vše. Přestože MOV ubezpečilo všechny zúčastněné, že se nemusí ničeho bát, pocitu bezpečí se mezi přítomnými často nedohledáte.

Tohle všechno ale funkcionáři MOV v roce 2015 už dávno věděli. Vždyť si to ověřili na hrách v Pekingu v roce 2008. Už tehdy se lidé i sportovci bouřili, platné to ale ničemu nebylo, veškerý povyk skončil se samotnými hrami a týden poté na to každý zapomněl. Proč by si tak bafuňáři měli dělat těžkou hlavu s morálními zásadami? Obzvlášť když si jí pak mohou pročistit na nějaké luxusní dovolené za pár milionů, třeba právě ve VIP salonků na MS v Kataru...

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy