Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Glosa na Kauzu Kúdela: UEFA podporuje rasismus a mlácení lidí? To jako fakt?

Glosa na Kauzu Kúdela: UEFA podporuje rasismus a mlácení lidí? To jako fakt?
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 5 fotografií
GLOSA

GLOSA: V demokratické Evropě se něco takového zdálo jako nemožné, ale stalo se, UEFA uznala českého hráče pražské fotbalové Slávie Ondřeje Kúdelu vinným z údajně prokázaného rasistického urážení Glena Kamary v zápase proti Glasgow Rangers. Vypadá to, že naprosto bez důkazů. Není ale skutečný rasismus tohle rozhodnutí?

F*cking guy nebo monkey

Je to bohužel velká voda na mlýn všem, kteří jakmile vidí někoho jiného než člověka bílé pleti, dostávají osypky. Nejnovější dění ve fotbale ale zákonitě rozezlilo téměř všechny Čechy a troufám si tvrdit, že včetně takzvaných sluníčkářů a liberálů.

Kvůli trestu pro Ondřeje Kúdelu, který během zápasu proti Glasgow Rangers přišel ke Glenu Kamarovi a s rukou zakrývající ústa mu cosi pošeptal (sám tvrdí, že slova byla „you’re fuc*ing guy“, přičemž Kamara místo guy údajně slyšel monkey, čili opice), vládne nespokojenost na obou stranách.

Ondřej Kúdela je nevinný

Mediální masírkou zpracovaná Anglie je znechucená a žádá pro „nechutného rasistu“ Kúdelu doživotní distanc, čeští fanoušci nechápavě kroutí hlavou.

Sám tomu nerozumím. Sám vyšetřovatel vyslaný UEFA potvrdil, že pro jednoznačný závěr nemá žádné důkazy, že je to tvrzení proti tvrzení, unie evropských fotbalových asociací ale rozhodla bůhví na základě jakých podkladů, že důkazů má dost, a Kúdelu potrestala za rasismus. Není to spíš nakonec politika? Že by v UEFA měla anglická asociace větší slovo než ta česká?

Rasistická UEFA

Pokud řídící orgán evropského fotbalu nechce být obviňován z toho, že se sám dopouští nechutného rasismu, když to teď vypadá, že slovo hráče černé pleti má větší váhu než slovo fotbalisty bělocha, asi by měl podrobně vysvětlit, co ho vedlo k odsouzení českého hráče.

Nejsou to jen pocity? Někdo si řekne: Kamara by na Kúdelu jen tak pro nic nevystartoval. Víme to ale? Není to jen patetická herečka hrající na rasistickou notu, když se jeho mančaftu nedaří? Nevíme.

Dát někomu pěstí je OK

Zato napadení Kúdely v tunelu pěstí mělo pro Kamaru následek stop na pouhé tři zápasy. Nejsme černoši, nevíme, jak silně případné rasistické urážky na ně vnímají, ale i kdyby Kúdela použil slovo monkey, opravdu má slovo vážnější význam než fyzické napadení?

UEFA vlastně vyslala signál, že je v pořádku někoho zmydlit. Jestli si něco zaslouží doživotní (nebo celosezónní) distanc, tak je to ale fyzický útok, u kterého byli přímo zástupci UEFA.

A už vůbec nechápu hlasy z Velké Británie stěžující si na to, že trest dostala i oběť rasismu. To myslí vážně, aby si každý na stadionu napadal, koho chtěl?

Diskriminace

Další hráč Rangers Kemar Roofe, který knokautoval brankáře Ondřeje Koláře, prakticky mu rozkopl hlavu, si za doživotní následky pro českého hráče odnesl jen čtyři zápasy. Dostal by stejně směšný trest i český fotbalista? Tyhle „pleťové“ otázky nejsou úplně v pořádku, ale vyvolala je sama UEFA.

Není divu, že v ČR kvůli kauze převažuje roztrpčení. Evropský fotbal vysílá do světa signál, který působí, jako by byla v pořádku pozitivní diskriminace a že brutální fauly nebo bití protihráčů je naprosto OK. Tohle vážně někdo chce?

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy