Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Fotbalová legenda Gianluca Vialli prohrála boj s rakovinou. Kanonýrovi z Chelsea bylo 58 let

Gianluca Vialli.
Zdroj: profimedia
úmrtí

Bývalý italský fotbalový útočník Gianluca Vialli dnes ve věku 58 let prohrál svůj poslední zápas, nestačil na rakovinu slinivky. Jedna z velkých osobností londýnské Chelsea a italského fotbalu bojovala s vážným onemocněním už v roce 2017, chorobu se mu však tehdy povedlo překonat. Nemoc se mu ale vrátila v prosinci 2021 a dnes ráno jí podlehl, jak uvedl italský server gazzeta.it.

Vialli se po úspěšné první léčbě ještě vrátil do realizačního týmu reprezentace Itálie za svým bývalým parťákem Robertem Mancinim. Působení však musel přerušit, protože se mu "nezvaný host", jak své zákeřné nemoci říkal, vrátil.

Podmanil si Itálii

Bývalý italský reprezentant začal s profesionální kariérou ve svém rodném Cremonese. Z něho se dostal do Sampdorie Janov, kde začal sbírat úspěchy na klubové úrovni. V Janově získal titul Serie A pro mistra Itálie, vyhrál tři italské poháry a jeden italský superpohár. Po osmi veleúspěšných sezonách se přesunul do Juventusu Turín za tehdy astronomických 16,5 milionu eur​, jak uvádí specializovaný server Transfermarkt.com. V Turíně během tříletého angažmá vyhrál jednou sérii A, jeden italský pohár i superpohár a ovládl Ligu mistrů. Z Juventusu si ho pak přivedla londýnská Chelsea.

Přesun do Anglie

V Chelsea vybojoval jeden ligový pohár, FA Cup a Superpohár UEFA. Ještě během aktivní hráčské kariéry se přesunul i na post hlavního trenéra, a to jako první Ital v Premier League. Na manažerské židli se mu také dařilo, během tří sezon vyhrál pět trofejí. V sezoně 2001/2002 vedl londýnský Watford.

Sedm let byl reprezentantem a členem A-týmu Itálie, za 59 zápasů nastřílel šestnáct branek. Na klubové úrovni za 488 zápasů rozvlnil síť 167 krát.

"Pro Chelsea je to strašný den. Gianlucův odkaz hráče, trenéra a především osobnosti bude navždy zapsán v klubové historii, na Stamford Bridge bude žít dál. Jeho rodině a přátelům posíláme upřímnou a hlubokou soustrast," uvedli šéfové Chelsea Todd Boehly a Behdad Eghbali ve společném prohlášení na Twitteru. Soustrast rodině přidávají velké fotbalové kluby po celé Evropě.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy