Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Eva Samková promluvila o pádu: Chtěla jsem být nejrychlejší, teď mám v nohách šrouby

Snowboardistka Eva Samková.
Zdroj: Profimedia.cz
Zlomeniny

Česká snowboardistka Eva Samková (28) sice vybojovala stříbro, ale odnesla si ze závodu i dva zlomené kotníky. Při předkopávání prkna upadla a následně musela jít na operaci. Samková se nyní pro Český olympijský tým na sociálních sítích krátce vyjádřila ke svému zranění.

V pátek 10. prosince se uskutečnil závod v rakouském Montafonu. Česká snowboardistka Eva Samková závodila ve smíšeném týmovém závodu a dojela si pro stříbro. Jenže v ten moment se radost změnila v hrůzu.

Během předkopávání prkna Samková ošklivě upadla a zlomila si přitom dva kotníky. Musela tak hned na operaci. „Když chcete být nejrychlejší na světě, tak to někdy hodně bolí. To je život. V nohách mám šrouby, uvidíme, jak se to bude hojit, ale budu bojovat,“ uvedla snowboardistka pro Český olympijský tým.

Podle sportovního kouče Mariana Jelínka (58) teď bude opravdu hodně záležet na psychice snowboardistky. Jde podle něj o emoční koktejl, a je jen na daném člověku, jak se k realitě postaví. “Pokud je tam hodně strachu, úzkosti a obav, tím se hojení samozřejmě zpomaluje,” varuje Jelínek. “Neznám sice vážnost zranění, ale jak znám Evku, je to silná, psychicky odolná a pozitivní žena, a pokud to bude v medicínských možnostech, je Eva ta, kdo se může velmi rychle vrátit na vrchol. Podotýkám ovšem, že neznám rozsah zranění, nejsem lékař,” uzavřel Jelínek.

O tom, jaká čeká Samkovou rekonvalescence, řekl eXtra.cz přední ortoped vrcholových sportovců MUDr. Miroslav Sinkule. “Bude ji čekat dlouhodobá rehabilitace. Celá situace je o to složitější, že se jedná o obě končetiny. Následná zátěž bude proto více omezena. Celá rekonvalescence při zranění tohoto druhu trvá čtvrt až půl roku, než se bude moci vrátit do plné sportovní zátěže,” sdělil, ale rovněž Evě věří. “Evu sice osobně neznám, takže za ni nemohu mluvit, ale věřím, že zrovna ona se s tím popere, lyžaři a snowboardisté jsou houževnatí lidé, takže nemám strach.”

Ohrožena účast na olympiádě

Zároveň je také ohrožena její možná účast na olympiádě, která má startovat za 59 dní. „Eva při předkopnutí prkna v cíli, když chtěla zajet co nejlepší výsledek, pod sebe strčila snowboard, nějak se jí kousla hrana. Skřípla si kotníky. Když jsem k ní běžel, tak už byla v slzách. Odvezli ji do špitálu, tak doufejme, že to bude co nejlepší,“ prozradil pro Radiožurnál Sport parťák Samkové Jan Kubičík.

Reprezentační trenér Marek Jelínek krátce po závodě oznámil, že si zlomila obě nohy v kotnících, konkrétně v hlavicích tíbie (holenní kosti, pozn. red.). V Rakousku zároveň podstoupila operaci.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy