Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Eliška a Damián: Recenze po třetině. Seriálu zbytečně ublížila jedna hloupá scéna, zábavnost s dalšími díly roste

Emma Smetana a Robert Urban coby Eliška a Damián.
Zdroj: Se souhlasem TV Prima
+ Další 3 fotografie
RECENZE

Posledních skoro čtrnáct dní je jedním z hlavních témat českých sociálních sítí primácká seriálová novinka Eliška a Damián. Dostává čočku ze všech stran. Proto jsem se snažil sám zcela objektivně podívat na zatím dostupné čtyři díly z celkem dvanácti přes službu pro prémiové předplatitele Prima+. Můj verdikt? Je to naprostá pitomina, svůj čas bych nad tím určitě netrávil, ale Slunečná, Zoo, Ordinace v růžové zahradě jsou na tom stejně. Je to prostě seriál pro specifickou skupinu a pro ni má zajímavé ingredience. Takový čoud, který dostává, si nezaslouží.

Eliška a Damián a Emma Smetana: Sžíravá nenávist

Smůlou seriálu Eliška a Damián jsou trochu dvě věci: první je dost iracionální nenávist spousty lidí vůči Emmě Smetaně. I kdyby v seriálu hrála jako polobohyně, přitáhne nenávistný zájem a skoro bezbřehou kritiku bez argumentů. A to si TV Prima předem nechala zpracovat průzkum, který naznačil, že diváci ji přijmou.

Bohužel převažuje zloba, přestože sám musím uznat, že mě osobně její herecký výkon ve skutečnosti dost bavil. Pro mě byl osvěžující. Není herečka, ale to je výhoda, nemá tím pádem zažité manýry. Dokáže protivné i přísné polohy, ale v pozdějších dílech i roztomilé rozpaky. Necítím z toho amatérství.

Moment, který zazdil seriál

Druhou smůlou seriálu je jeden konkrétní moment, cringe nebo creepy, řekli by Američané, s akční vsuvkou, kdy Emma sundává botky a začne se nevěrohodně mlátit s o čtyřicet kilo těžším chlapem, kterého pak mečíkem dodělá v tu chvíli naprosto směšný Robert Urban.

Ta scéna rozbila sociální sítě a oprávněně. Je naprosto příšerná a kdo ji vytvořil, spáchal vůči seriálu trestný čin.

Nic tak hrozného se v něm už ani na minutu neděje, často to odsýpá, někdy je tam i humor, chvílemi trapný, ale dost často mě pobavilo, když návštěvník z minulosti glosuje naše vymoženosti („dámy tam nosí koňské ohlávky“).

Celkově je to průměr až podprůměr. Ale osmiprocentní ani náhodou ne. To je prostě jen obyčejný hejt, který nevychází ze sledování. Viděl jsem tolik komentářů lidí, kteří se přiznávají k tomu, že viděli přesně jen ty dvě minuty na sítích a už z toho to mají za odpadní titul.

Seriál je úplně v normě a vůbec není špatný

Jenže lidé ze sociálních sítí nebývají cílovka. Nesledují Primu a její Krejzovi, Ohnivý kuře a podobné věci.

Eliška a Damián je naprosto typická a ničím negativně nevybočující seriálová komerční produkce pro lidi, kteří si po práci chtějí pustit něco „milého, českého a hlavně nenáročného“. A není to o nic pitomější než Slunečná, Zoo a podobné produkce. Zbytečné, bez nějakých uměleckých ambicí, ale odpočinkové.

A tento seriál se aspoň nebál jít do risku s obsazením hlavní role a také má prvky, které nejsou moc obvyklé (historie). Už za tu odvahu za mě klobouček.

A nestydět se, tak to snad dokoukám až do konce. S každým dílem je to zajímavější a třeba ve čtvrtém díle mě Milan Šteindler coby zlotřilý správce zámku strašně rozesmál. Humoru postupem času vůbec přibývá.

Kritika a pochvala

Co se hodně nepovedlo, je vypravěč. Je otravný a pro mě ještě otravnější tím, že jde o hlas vyčpělého (rozumějte příliš často obsazovaného) Jiřího Dvořáka, který nemá mé sympatie od výhry ve StarDance, kterou podle mě získal velmi kontroverzním způsobem a je otázkou, zda ne v rozporu s pravidly soutěže.

Vypravěč je každopádně rušivý element, i kdyby jím byl kdokoli, a nemá tam co dělat.

Co bych pochválil, to je samozřejmě hvězda seriálu Dana Syslová, krásná milá dáma, která umí být neuvěřitelně rozkošně jedovatá, když na to přijde, ale nezaostává ani Jan Komínek v roli Matouše, alchymisty Damiána, a také smutná a přehlížená postava hospodského Honzy v podání Martina Písaříka. V pozdějších dílech mi je jí fakt dost líto.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy