Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Elegantní Emília Vášáryová slaví osmdesátiny! Jak vyfoukla Ivě Janžurové roli v legendárních Pelíšcích?

Emília Vášáryová slaví 80. narozeniny! Jak dokázala vyfouknout roli Janžurové
Zdroj: showpix
+ Další 4 fotografie
NAROZENINY

Elegantní dáma a uznávaná slovenská herečka Emília Vášáryová právě dnes slaví kulaté osmdesáté narozeniny. Diváci si ji pamatují především díky skvělému hereckému výkonu v Pelíšcích, ovšem jak uvedl portál vogue.cz, původně v tomto filmovém hitu hrát vůbec neměla!

Slovenská herečka Emília Vášáryová patří společně se sestrou Magdou ke špičce ve svém oboru. Emília začala tíhnout k herectví už jako malá, kdy se věnovala ochotnickému divadlu. A dařilo se jí také v gymnastice.

Emília Vášáryová v Pelíšcích

Po absolvování Vysoké školy múzických umění v Bratislavě získala angažmá ve Slovenském národním divadle. Ještě dříve si stoupla před televizní kamery a debutovala ve snímku Dáždnik svätého Petra. Do popředí ji vynesl snímek Až přijde kocour, kde si zahrála po boku herce Jana Wericha.

Fanoušci ji znají také díky filmům Lidé z maringotek, Bláznova kronika, Pelíšky, Kráska v nesnázích či Horem pádem. Právě za poslední jmenovaný snímek získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

Ve filmu Pelíšky, kde Vášáryová sehrála nemocnou manželku Jiřího Kodeta, měla však podle vogue.cz hrát původně herečka Iva Janžurová. Jenže Vášáryová hned po přečtení scénáře volala režiséru Hřebejkovi a vychrlila na něj, že v takovém filmu by si zahrála klidně i zadarmo. Snímek plný emocí se stal vánoční klasikou a patří k top desítce nejoblíbenějších českých filmů.

Skvělý výkon Vášáryová předvedla i ve snímku Eva Nová, jenž mapuje návrat kdysi slavné herečky z protialkoholního léčení za svým, nyní už dospělým, synem. Podle vogue.cz si Emília mistrně zahrála koncert pro jednoho herce, i když Milan Ondrík coby její filmový syn jí skvěle sekundoval.

Osudoví muži Emílie Vášáryové

Vášáryová je ve filmech ženou několika tváří a její herecké nadání bylo několikrát náležitě oceněno. V roce 1978 získala titul zasloužilá umělkyně a v roce 2001 k němu přibyl i titul Slovenská herečka století. K dalším významným cenám patří Trilobit za film Eva Nová či medaile Za zásluhy od Václava Havla.

Herečka, která ztvárnila taky babičku Boženu Hrubou v minisérii Herec od České televize, měla dlouhodobý vztah s režisérem Peterem Mikulíkem, ale svatbou to nakonec neskončilo. Přesto se nakonec dvakrát vdala.

Jejím prvním manželem byl sportovní lékař Ivan Horský, se kterým má syna Tomáše. Poté se Emília dala dohromady se scénografem, kostýmním výtvarníkem a pedagogem Milanem Čorbou, se kterým má dalšího syna Juraje. Velkou lásku však rozdělila smrt a v roce 2013 Emília Vášáryová ovdověla.


Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy