Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Dovolená na sídlišti: Fotografka se jela rekreovat do Ďáblic!

Dovolená v Ďáblicích.
Zdroj: Archiv Terezy Bonaventurové
+ Dalších 9 fotografií
dovolená

Velmi netradiční místo si pro trávení své dovolené vybrala fotografka Tereza (29). Místo válení se u moře nebo u Mácháče vyrazila na pražské sídliště. Své zážitky průběžně sdílela na sociálních sítích. Co všechno zde zažila?

"Smyslem projektu Dovolená v Ďáblicích bylo pokusit se zjistit, co je skutečnou podstatou dovolené a jestli náhodou nemůže vypadat i trochu jinak, než jsme zvyklí," uvádí pro eXtra.cz mladá fotografka a umělkyně Tereza Bonaventurová, co ji přivedlo na nápad vyjet na dovolenou na okraj Prahy. Ta měla dříve možnost vystavovat v galerii Vitríny Frýdlantská, která se na sídlišti Ďáblice nachází, což ji přivedlo na nápad strávit své volno právě tam.

Před pandemií koronaviru se podle ní mnoho měst včetně Prahy potýkalo s návaly turistů, se kterými si už nevěděla rady a vytrácel se tradiční městský život. "V současné době je sice situace trochu jiná, ale cestování je stále obrovské téma. Pandemie komplikuje cestování a zároveň cestování komplikuje pandemii. Je pro nás evidentně velmi složité se dovolené vzdát a to i za poměrně vysokou cenu," popisuje Tereza. "Přišlo mi, že dovolená je možná jenom stav mysli a že proto můžu jet na dovolenou, kamkoliv se rozhodnu," dodává umělkyně.

Tereza pojala svoji dovolenou jako performance, a proto ji mohli lidé v jejím průběhu sledovat v reálném čase na sociálních sítích. Svoji dovolenou navíc netrávila sama, ale vzala si "na pomoc" svoji kamarádku Báru. S ní se tak vypravila například do místního wellness centra, koštovala piva v lokálním minipivovaru, obdivovala architekturu sídliště, nebo si zadováděla na dětském skákacím hradu.

Relax v Litvínově

Na otázku, zda někdy byla též na klasické dovolené u moře, odpovídá Tereza že ano, před 11 lety na Krétě: "Nebylo to vyloženě špatné, ale polovinu času jsem měla migrény, takže mě stresovalo, že si něco tak drahého nemůžu ani pořádně užít a kazím dovolenou ostatním.

V posledních letech jsme tak s přítelem jezdili na dovolenou do Litvínova. Bydlí tam moji rodiče a vždy, když oni jeli na dovolenou někam jinam, my jeli na dovolenou tam. Starali jsme se o zahradu, grilovali, jezdili na výlety do Mostu či Oseku a užívali si krásné prostředí podhůří Krušných hor," uzavírá umělkyně svůj vztah k cestování.


Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy