Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dojemné shledání: Královna se zcela poprvé setkala s malou dcerkou Harryho a Meghan Lilibet

Královna zcela poprvé viděla dceru prince Harryho a Meghan.
Zdroj: Profimedia, koláž eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
Setkání

Británie vstoupila do třetího dne čtyřdenních oslav 70 let Alžběty II. na trůnu. Princové Charles a William - syn a vnuk panovnice - chystají proslovy na večerním koncertě na její počest v Buckinghamském paláci. Samotná královna, která je velkou milovnicí koní, se dnes oproti původnímu plánu nezúčastní odpoledních dostihů v Epsom Downs jižně od Londýna a bude je sledovat na hradě Windsor v televizi, oznámil Buckinghamský palác podle České tiskové kanceláře. Jak navíc zjistil zahraniční web PageSix, královna se již stihla setkat se svou pravnučkou Lilibet, kterou viděla vůbec poprvé!

Hlavní očekávanou událostí třetího dne oslav platinového jubilea je velký večerní koncert, který má trvat zhruba dvě a půl hodiny a který bude živě vysílat BBC. I v tomto případě je nepravděpodobné, že 96letá panovnice královna Alžběta II., kterou v posledních měsících trápí pohybové potíže, se akce osobně zúčastní spolu s dalšími členy královské rodiny. Už v pátek se královna nedostavila na tradiční bohoslužbu díkůvzdání a na dnešních dostizích ji zastoupí dcera, princezna Anne.

Na koncertě u Buckinghamského paláce vystoupí hvězdy světové populární hudby jako americké zpěvačky Alicia Keys a Diana Ross nebo britské skupiny Duran Duran a Queen, jejíž kytarista Brian May při oslavách jubilea v roce 2002 ze střechy paláce zahrál rockovou verzi britské hymny God Save the Queen.

Vlastní proslovy z koncertního pódia chystají nejstarší syn královny princ Charles a její vnuk princ William, kteří promluví každý zvlášť ke zhruba 22 000 přítomných diváků, uvedla britská média podle České tiskové kanceláře.

Královna již Lilibet potkala

Jak navíc zjistil web PageSix, královna Alžběta se poprvé setkala se svou pravnučkou Lilibeth, kterou vychovává princ Harry s Meghan v Americe. Královna je krátce potkala již ve středu, když Harry s Meghan přiletěli do Londýna. Malá Lilibet zrovna dnes slaví jeden rok.

Královská rodina plánuje v sobotu oslavit narození dítěte soukromou oslavou. I to je možná důvod, proč se královna nezúčastní plánované návštěvy dostihů Epsom Derby.

70 let na trůnu

Princ William má v dnešním programu také návštěvu velšského Cardiffu, zatímco princ Edward, královnin nejmladší syn, je v Severním Irsku.

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou královnou a ve svých 96 letech i nejstarším vládnoucím panovníkem v současnosti na světě. Jako královna navštívila přes 100 zemí, zažila 14 premiérů, udělila "královský souhlas" s asi 4000 zákony a britským občanům rozeslala přes milion gratulací k dlouhověkosti nebo výročí svatby.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy