Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Do Česka se ženou další silné bouřky a lijáky! V těchto krajích hrozí extrémní nebezpečí záplav

Do Česka se ženou další silné bouřky a lijáky! V těchto krajích hrozí extrémní nebezpečí záplav
Zdroj: Profimedia.cz
Extrémní počasí

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na neděli a pondělí výstrahu. V některých krajích na severu a východě republiky platí extrémní nebezpečí záplav. K tomu se přidají velmi silné bouřky, které potrápí zejména Moravu a Slezsko. 

Nejnovější výstraha ČHMÚ varuje před extrémním nebezpečím záplav. Platí to zejména pro Ústecký kraj (Rumburk, Varnsdorf), Liberecký kraj (Česká Lípa) a Olomoucký kraj (Jeseník). Výstraha platí od nedělních 10:00 hodin dopoledne do 13:00 hodin. Po zbytek dne platí před povodněmi nízký stupeň nebezpečí.

ČHMÚ varuje, že by lidé při extrémním nebezpečí měli dodržovat určitá doporučení jako parkovat vozidla na výše položených místech, vyvarovat se koupání nebo jízdy na lodi a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů. Lidé by se také měli připravit na možnost dopadů povodně.

Česko potrápí i velmi silné bouřky

Kromě povodní je také možné očekávat velmi silné bouřky, a to od nedělních 18:00 hodin až do pondělních 15:00 hodin. Výstraha platí zejména pro Olomoucký kraj (Hranice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šternberk, Uničov, Zábřeh), Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a také Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov).

Lze očekávat škody na majetku, výpadky elektřiny a problémy v dopravě. Je třeba zůstat v ostražitosti před případným zásahem blesku či kroupami nebo úrazem poletujími předměty. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy