Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Do baru na pohodu: Chystá se aplikace, která zachrání normální život i Jana Punčocháře

Aplikace by mohla pomoct návratu k normálnímu životu.
Zdroj: Pixabay
Rozvolnění

Hospodářská komora chce představit aplikaci, která by mohla vrátit život zpátky do Česka. Měla by totiž umět prokázat, že její uživatel byl již očkován proti koronaviru, má protilátky nebo byl nedávno testován. Deníku Právo to sdělil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Návrat normálního života zpět do Česka by mohla umožnit nová aplikace, kterou chce představit Hospodářská komora. "Připravujeme aplikaci, kde do tzv. QR kódu budou uživateli uložena data, zda má negativní test na covid, zda byl očkován, zda má protilátky, případně další informace. Na druhé straně, provozovatel obchodu, služby atd. svým čtecím zařízením přečte QR potenciálního zákazníka, aby ověřil možnost vstupu do provozovny," popsal deníku Právo prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (67) s tím, že všechny údaje o očkování a testování shromažďuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Tato data by měla být v aplikaci k dispozici.

"Také stát musí říct, jaké informace svědčí o tom, že člověk skutečně může do provozovny vstoupit. My vyvíjíme aplikaci jako nosič příslušných informací, další vstupy musíme dostat od příslušných úřadů," podotýká Dlouhý.

Komora by chtěla mít aplikace k pilotnímu provozu přichystanou do konce dubna. "Normální aplikace firmy testují delší dobu, ale my žijeme ve speciální době. Uvidíme také, jak se k tomu stát postaví," řekl Právu Dlouhý. Podobný termín uvedl ve svém vyjádření pro web Hospodářské komory také průkopník digitalizace veřejné správy a muž stojící za sítí CzechPoint Zdeněk Zajíček (53). „Aplikaci budeme mít připravenou začátkem května,“ řekl. Aplikace vzniká v rámci projektu Bezpečná restaurace.

Bezpečný kompromis

Podnikatelské subjekty a organizace apelují na vládu, aby s nimi projednala pravidla pro bezpečnou návštěvu všech provozoven. Po státu je požadováno, aby umožnil otevřít svůj podnik těm, kteří zvládnou daná samoregulační pravidla dodržovat.

„Nevidím důvod, proč by člověk, který je očkovaný, nebo se ráno otestuje v práci, nemohl večer zajít na zahrádku na pivo, pro knihu do knihkupectví, nebo se nechat ostříhat u kadeřnice,“ sdělil Vladimír Dlouhý. „Chceme po státu, aby s námi jednal o rozumných pravidlech pro to, abychom mohli konečně po roce zase začít podnikat," dodal.

Hospodářská komora dále veřejně prohlašuje, že podnikatelé nechtějí bezhlavé uvolnění všech pravidel, ale konstruktivní debatu a následný a bezpečný kompromis.

„I v případě restaurací je bezpečnější otevřít zahrádky za jasných pravidel, než nutit zákazem občany, aby se setkávali na místech, která mohou být riziková,“ reagoval předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Řešit celý problém se rozhodly všechny různé významné organizace, jako jsou Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Český gastronomický institut, Český svaz pivovarů a sladoven, Asociace restaurací a hotelů, Česká komora fitness a další. Problémem je, že vláda na konstruktivní návrhy podnikatelů zatím nijak nereaguje.

Punčochář: Nikdo zatím nic neví

Extra.cz se na názor na současnou situaci zeptalo šéfkuchaře Jana Punčocháře (41), který nyní drží na sto procentech platu pětatřicet zaměstnanců. 

Hovoří se o otevření zahrádek pro ty, kteří budou mít negativní test, jak to bude probíhat?

To právě nikdo neví. To je na tom to nejvtipnější, nikdo nic neví. Jeden říká, že chce PCR testy, druhý, že musí být antigenní testování. Je to hrozně zajímavé a uvidíme, co se z toho vyklube.

Otevřít restauraci už byste asi potřeboval…

Samozřejmě… Je to blázinec. Vůbec nerozumím tomu systému, jak by se to mělo dělat. Jak zjistíme totožnost toho člověka? Vždyť nemáme právo chtít po hostech občanské průkazy a představa, že budeme hosty kontrolovat, je děsivá. Takže čekáme.

Jaká je nejideálnější varianta pro vás?

Nejlepší varianta je, abychom byli už všichni proočkovaní a vrátilo se to do normálu. Nejkrásnější by bylo tyhle věci vůbec neřešit, ale to bude asi ještě chvíli trvat. Varianta, které věřím s ohledem na pandemii, je otevřená zahrádka a 50% obsazenost uvnitř restaurace.

Nějaký váš odhad, kdy by se to mohlo podařit?

Opět vám neřeknu nic jiného, než že netuším. Nemáme žádné informace, nikdo s námi nekomunikuje, čekáme, koukáme z okna a stojí nás to peníze.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy