Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Devadesátky a příběh Františka Mrázka: Policie údajně zná pachatele jeho vraždy

František Mrázek: Policie údajně zná pachatele jeho vraždy
Zdroj: Se svolením Michala Mrázka
+ Další 4 fotografie
podsvětí

František Mrázek (47) byl významnou postavou českého podsvětí a byl aktivní v devadesátých letech, o nichž pojednává i nový seriál České televize Devadesátky. Zanedlouho uplyne šestnáct let od jeho vraždy. Podle zjištění časopisu Neovlivní policie ví, kdo stojí za jeho vraždou, ale nemá dostatek důkazů, aby případ poslala k soudu.

Nový seriál České televize Devadesátky pojednává o divokém porevolučním období, kdy se z bývalých veksláků stávaly hlavní postavy českého podsvětí. To je případ i jednoho z nejznámějších českých kmotrů Františka Mrázka.

Z lakýrníka miliardářem

Původně vyučený lakýrník si zařídil invalidní důchod a již před rokem 1989 měl výborné kontakty na policisty a politiky. Následně se mu díky podvodům s realitami podařilo vylákat z bank stamiliony korun. Sám Mrázek odhadoval své jmění na miliardy korun. Policie Mrázka podezřívala z objednávky několika vražd. Ironií osudu se 25. ledna 2006 sám stal obětí nájemné vraždy. Jeho život ukončil jediný výstřel.

Mrázkův vrah se nikdy před soud nedostal a jeho jméno není známé. Podle časopisu Neovlivní však policie ví, kdo stojí za Mrázkovou vraždou. Nenashromáždila však dostatek důkazů, aby vraha mohla oficiálně obvinit.

Boj o Setuzu a slovenský střelec

Začněme však nejdříve motivem činu. Podle Jana Kubiceho, který vedl Útvar pro boj s organizovaným zločinem, zemřel Mrázek kvůli zákulisním tahanicím o ústecký podnik Setuza. Krátce před smrtí se měl Mrázek kvůli Setuze rozhádat se svými obchodními partnery. Předmětem sporu bylo, jak s podnikem naložit a komu ho případně prodat. Jeho vražda přišla pouhé hodiny předtím, než o Setuze jednala tehdejší Česká konsolidační agentura.

A teď to nejdůležitější: kdo na Mrázka vlastně střílel? Podle policistů citovaných serverem Neovlivní byl nájemným střelcem Slovák. Toho si měly objednat dvě osoby. Jedna z nich z Česka uprchla a druhá tu dál podniká.

Konkrétní důkazy však kriminalisté nikdy nezískali. Celé vyšetřování navíc komplikovaly zákulisní čachry i politické vlivy. “Z našeho pohledu tam (důkazy, pozn. red.) byly. Státní zástupce ale rozhodl, že ta věc bude odložena. Jinak bychom samozřejmě pokračovali dál,” uvedl Kubice pro Aktuálně.cz v roce 2008. Politici podle něj nenechali Mrázkovu smrt nikdy pořádně vyšetřit: “Od nás se očekávalo, že budeme vyšetřovat způsobem zbraň, kulka, tělo. Bez souvislostí. Bez těch to ale nikdo nikdy nevyšetří,” dodal Kubice.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy