Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Davida Stypku porazila rakovina: Doopravdy šťastný jsem až teď, tvrdil před smrtí

David Stypka.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 7 fotografií
výročí

Jsou tomu přesně tři roky, co nás navždy opustil David Stypka. Talentovaný hudebník ve věku 41 let podlehl rakovině slinivky zkomplikované covidem-19. Zdrcující slova lékařů ho však nepoložila, ba naopak. Zpěvák se sametovým hlasem si díky nemoci uvědomil cenu života, a jak sám prozradil v rozhovoru pro Expres, z vyhořelého nihilisty se stal člověk vážící si každé maličkosti. 

Přesně před třemi lety zasáhla hudební svět tragická zpráva. Po boji se zákeřnou nemocí zemřel talentovaný hudebník David Stypka, kterého mnozí označovali za hudebního génia. Navzdory krutému ortelu, který si od lékařů vyslechl, se nikdy nevzdal a právě díky nemoci si uvědomil, že lidský život visí pouze na vlásku, a začal si vážit každé maličkosti, jak prozradil v rozhovoru pro Expres.


Byť by slova o závažné diagnóze mnohé připravila o veškeré naděje, Stypka se nikdy nevzdával a na sklonku života se z něj stal optimista a každého dne si užíval plnými doušky. „Neuměl jsem správně prožívat hezké věci, to mě naučila až nemoc. Pochop: lidé ti můžou gratulovat k cenám, jenže když radost nemáš čím přijmout, tak i kdyby tě po zádech plácal Bob Dylan, tobě to bude jedno. Ale pak se třeba stane, že dostaneš od života facku, a najednou se dokážeš radovat z toho, že jdeš s děckama na zahradu,“ řekl.

Vůči sám sobě byl vždy velmi kritický, a jak sám přiznává, rakovina slinivky mu dala pomyslnou facku a otevřela oči. „Připadalo mi to nepatřičné, zatímco v posledních měsících každé ráno vstanu a raduju se, že jsem pořád tady a zasloužím si to. Dřív jsem byl kretén, který se nimrá ve všech starostech světa," vysvětlil. V dobách před nemocí měl navíc problémy s alkoholem.

Na Davida stále vzpomíná Ewa Farna nebo Mirai

Z jeho slov o prozření a změně pohledu na život mrazí. „Doopravdy šťastný jsem až teď. Ještě před rokem jsem nemohl vyjít na pódium, aniž bych si dal čtyři deci vína, protože jsem trpěl pocitem, že lidi otravuju. Zato teď jsem na pódiu strašně rád a střízlivý. Nebo si povídám v obchodě s prodavačkami, což bych nikdy dřív nedokázal,“ přiznal Stypka.


David po sobě zanechal milující maminku, partnerku Katku a tři malé děti. Příbuzní si v těžkých chvílích byli vzájemně velkou oporou a chvíle smutku prožívali společně. „S Davídkem sdílím a vždy jsem sdílela úplně všechno, co se hudby a jeho tvorby týká. Fandila jsem mu, chodila na jeho koncerty a pořád jsem nechápala, proč se o něm víc neví. Měl dar od Boha, obrovský talent, překrásnou barvu hlasu a jsem ráda, že měl a stále má tolik fanoušků. Svými písněmi kultivoval už tak zborcenou atmosféru ve společnosti, dělal také spoustu charitativních akcí. Jsem ráda, že tady po sobě zbyl, jak si napsal v písni Osudová," řekla v minulosti maminka Marie Stypková pro eXtra.cz.

Stypka, který je autorem řady hitů, se zapsal do srdce mnoha českých umělců. Byl velmi blízkým přítelem například Ewy Farne. Dlouholeté přátelství je pojilo i s Miraiem Navrátilem, který na společné hudební seance, kdy skládali nové písničky, vzpomíná dodnes. Společně s kapelou mu věnovali i píseň Lítej, která je rozloučením s geniálním hudebníkem. "A tak si lítej, jsi volnej. Teď už můžeš v klidu spát. Někdy se usměj, zamávej, ať pak vím, kde tě brácho mám," zní slova písně.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy