Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dáda Patrasová slaví 65: Od odvážné sprchy ve Vrchní, prchni, přes Xénii po ostudu s Felixem

Dagmar Patrasová v seriálu Arabela.
Zdroj: Se souhlasem České televize
+ Dalších 6 fotografií
VÝROČÍ

Dagmar Patrasová 27. dubna 2021 slaví 65 let. Přitom se to zdá nedávno, kdy ji někdejší mládenci obdivovali ve Smrti stopařek (1979), ale hlavně při slavné sprchovací scéně ve Vrchní, prchni (1980). Jak šel čas s populární dětskou Dádou?

Dagmar Patrasová se na slávu připravovala

Na počátku osmdesátých let se ze dne na den stala Dagmar Patrasová sexsymbolem, který obdivovaly miliony mužů v tehdejším Československu.

Ale pojďme ještě dál. Že se Dáda stane umělkyní, to měla dáno už do kolébky. Byla nejmladším ze tří dětí sólisty České filharmonie a profesora hudební fakulty AMU Karla Patrase a zpěvačky Československého filharmonického sboru Věry Patrasové.

Odmala hrála v dramatickém kroužku, učila se na klavír, zpívala v Kühnově dětském sboru a pohyb se jí podařilo vycepovat na sportovní gymnastice.

Hned po základce nastoupila na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudovala hudebně-dramatické oddělení a naučila se tam i na kytaru. Už jako sedmnáctiletá získala angažmá v Semaforu, kde hrála jedenáct let. Zároveň se jako zpěvačka příležitostně začala objevovat i v televizi.

Odvážná scéna ve Vrchní, prchni

Ještě během studií dostala první filmovou roli ve snímku Třicet panen a Pythagoras. Točila úspěšně dál, ale zásadní film přišel až o šest let později, kdy si s Janou Nagyovou zahrála ve Smrti stopařek. Role ji katapultovala mezi hvězdy, a když o rok později naskočila do pohádkového seriálu Arabela, kde hrála Xenii, a pak se ve Vrchní, prchni (1981) objevila ve slavné sprchovací scéně, kde vůbec nic nezakrývala, stala se z ní hotová hvězda.

„Klidně bych si na tu scénu troufla znovu, proč by ne?“ řekla našemu redaktorovi Dáda nedávno.

O dva roky později následovali stále nesmírně populární Návštěvníci – Dáda nedávno po letech pro eXtra.cz dost nápadně osvětlila, co znamená význam humidovat.

Žížala Julie

Pak přišly různé pohádkové filmy a po revoluci se Patrasová zaměřila na nejmladší publikum. S Žížalou Julií, která vznikla už v roce 1986, se stala miláčkem dětí.

Nevěra

Úspěšně vystupovala řadu let, její pověst nepokazily ani drby o náklonnosti k alkoholu. Nejtěžší životní období nakonec začalo v roce 2014, kdy si její manžel Felix Slováček nabrnkl o mnoho let mladší výtvarnici Lucii Gelemovou.

Nebylo to poprvé, kdy měl stárnoucí saxofonista „vrtošivé choutky“, ale nikdy předtím se vztahem nezačal chlubit veřejně. Patrasovou to ponížilo a mezi těmi dvěma (vlastně s Gelemovou třemi) se od té doby střídají období klidu a bouří, kdy na sebe veřejně házejí špínu.

Dáda si natruc našla italského přítele Vita, začala se realizovat na sociálních sítích, kde ji fanoušci milují zejména pro její neuvěřitelné koláže, a v duchu věří, že manžela konečně přejdou „hlouposti“ a vrátí se pokorně domů.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy