Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Cukroví na poslední chvíli: Porotce z Peče celá země Josef Maršálek se podělil o své recepty

Cukroví na poslední chvíli: Porotce z Peče celá země Josef Maršálek se podělil o své recepty
Zdroj: Česká televize, Instagram/archiv J. Maršálka
+ Dalších 6 fotografií
Recepty
Vánoce už klepou na dveře a vy ještě nemáte hotové cukroví? Nezoufejte. Připravili jsme pro vás recepty na nepečené sladkosti od nejlepšího českého cukráře a zároveň porotce oblíbené soutěže Peče celá země Josefa Maršálka.

Fíkový salám s rumem a pistáciemi z knihy Josefa Maršálka Moje sváteční pečení

Fíkový salám je úžasnou italskou delikatesou, která vám v lednici vydrží i několik měsíců. Magie tohoto dezertu se skrývá v šťavnatých sušených fíkách, které se dnes dají docela dobře koupit. Snažte se vyvarovat těch přesušených, které se zejména v předvánočním čase objevují na pultech obchodů.

Počet kusů: 30 plátků

Stupeň obtížnosti: 1

Čas na přípravu: 1 hodina

Hmota:

  • 500 g měkké sušené fíky
  • 100 g sušené brusinky
  • 100 g celé pistácie
  • 60 g rum
  • 100 g máslo
  • 1 pomeranč
  • 1 g mletá skořice
  • 2 g sůl

Na dokončení:

  • 50 g cukr moučka, nejlépe nevlhnoucí
  • POSTUP:

    Z pomeranče ostrouháme kůru a poté vymačkáme šťávu (30 g), smícháme s rumem, solí a rozpuštěným máslem. Přijdeme brusinky a pistácie, skořice a nakonec víkend. Pomoc rukou se snažíme fíky zapracovat do tekutiny, vmačkávat, dokud nevznikne homogenní hmota S viditelnými kousky ovoce. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny, a každou zvlášť pomocí potravinářské fólie zformujeme do tvaru válečku o průměru asi 4 cm. Dobře utáhneme a necháme přes noc v ledničce. Druhý den vyjmeme z fólie a obalíme v nevlhnoucím cukru a uskladníme na suchém místě tak, aby salám mohl dýchat. Ostrým nožem krájíme na tenké plátky až před podáváním.

    TIP:

    Do základní hmoty ze sušených fíků můžete libovolně přidávat ořechy podle libosti, nikdy ne ale více než 200 g. Hmota by vám nedržela pohromadě. Tento salám se také skvěle hodí jako příloha například k foie gras.

    Šišky s mandlemi z knihy Josefa Maršálka Moje sváteční pečení

    Nepečené cukroví je absolutní klasikou a velmi často se po něm zapráší dříve, než po těch pracnějších, pečených. Kokosové rolády, rumové kuličky a nebo punčové špičky… Tentokrát zkusíme z drobků vytvořit něco mnohem zajímavějšího a esteticky propracovanějšího, než jen uválet kuličku a obalit v kokosu. U této práce si vyhrají především děti.

    Počet kusů: 30

    Stupeň obtížnosti: 1

    Čas na přípravu: 1 hodina

    Hmota:

    • 200 g drobků ze zbytků a nepodarků
    • 40 g cukr moučka
    • 50 g hořká čokoláda
    • 15 g kakao
    • 120 g máslo
    • 30 g rum
    • 3 g perníkové koření

    Na dokončení:

    • Upečená kolečka o průměru 3 cm ze zbytků těst a nebo z těsta na kakaové dortíčky
    • 100 g plátků mandlí
    • 10 g kakao

    POSTUP:

    Mandle dáme na malý pekáček a při 150 °C je v troubě upečeme dozlatova. Najemno umleté drobečky smícháme s cukrem, kakaem, kořením a poté provlhčíme rumem. Teprve poté vyšleháme společně s máslem a rozpuštěnou čokoládou do husté hmoty. Tou naplníme cukrářský sáček s velkou hladkou trubičkou a jím stříkáme homole na předem upečené sušenkové základy. Není nutné, aby byly všechny stejně vysoké. Právě naopak. I v přírodě jsou šišky různě velké. Vychladlé plátky mandlí aranžujeme na nastříkaný základ směrem od vrchu dolů k základně. Každá další vrstva překryje o polovinu tu předchozí. Hotové šišky lehce Poprášíme kakaem a poté cukrem moučka. Skladujeme v chladnu, v dobře Uzavíratelné dóze.

    TIP:

    Pokud máte raději výraznou texturu a i křupnutí, můžete sušenky nalámat na větší kousky a k tomu přidat nahrubo sekané opražené oříšky podle chuti. Důležité je aby žádný kousek nebyl větší než je průměr trubičky, kterou budete hmotu na upečené základy tvarovat.

Záhada vyhřezlého oka šéfredaktora eXtra.cz: Karen Mchitarjan promluvil o svém martyriu

Související články

Další články

Nejnovější kauzy