Cukr už nebude za hubičku, nejspíš BRUTÁLNĚ ZDRAŽÍ: Čím ho v jídle můžete nahradit?
V příštím roce pravděpodobně zdraží cukr. Zemědělci hlásí neúrodu cukrové řepy a někteří ji chtějí dokonce přestat pěstovat. Hlavní příčinou je velmi suché a horké léto. Čím lze cukr v jídle nahradit?
Med
Pokud už nehodláte kupovat cukr zejména kvůli ceně, nemusíte se bát, že už do smrti nebudete jíst slazená jídla. Cukr lze hravě nahradit medem. Mnozí si ho dávají třeba do kafe. Osladit si s ním klidně můžete i koláč. Nezdráhejte se dát kapku například i do bramborové kaše. Obsahuje vápník, železo, draslík a jiné důležité látky pro vaše tělo.
Sladké sirupy
Co se týká sladkých sirupů, možností máte požehnaně. Například javorový je obzvláště výživný a navíc je mnohem sladší než cukr, takže ho můžete používat v menším množství. Všechny sirupy jsou ale kalorické, tak s množstvím šetřete. Nepatří zdaleka jen na lívance nebo palačinky. Na trhu pak seženete i sirup rýžový, kukuřičný, špaldový nebo švestkový.
Stévie
Stévie je tropická rostlina, jejíž obliba v poslední době vzrostla. Je až 300x sladší než cukr. Oproti sirupům má tu výhodu, že je téměř bez kalorií. Ke slazení ji používaly i mexické a jihoamerické kultury. Stévii si můžete koupit ve formě krystalků nebo si ji dokonce vypěstovat doma. Pokud s ní nemáte zkušenosti, zpočátku buďte opatrní. Sladí totiž opravdu hodně.
Kokos
Cukr hravě nahradí nastrouhaný kokos nebo kokosový cukr. Ten se vyrábí z nektaru kokosových květů v daleké Indonésii. Sladit s ním hlavní jídla vhodné není, ale s přehledem ho můžete dát do koláčů. Nebojte se s kokosovým cukrem osladit kávu nebo čaj.
Ostatní sladké plody
Pokud jste si z předchozí nabídky nevybrali, hroutit se nemusíte. Sladit se dá i sladkými plody. Skvěle poslouží třeba mrkev. Ta je přirozeně sladká. Ideální je udělat třeba mrkvovou omáčku nebo polévku, kterou už pak nemusíte nijak doslazovat. Jedním z dalších sladidel jsou datle. I těmi můžete ochucovat slané pokrmy. Do jídla je můžete pokrájet nebo rozmixovat.
Možností je tedy víc než dost. Klasický cukr navíc není příliš zdravý, takže bude jedině dobře, když pozvolna začnete sladit něčím jiným.