Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Čtyřměsíčnímu Davídkovi zlámali ruce a poškodili mozek: Rodiče ho chtějí zpět

(ilustrační foto)
Zdroj: Pixabay
SOUD

Čtyřměsíční Davídek z Plzeňska měl zlámaná předloktí na obou ručičkách i zlomenou nohu. Vyšetření navíc ukázalo i na další vážná zranění. Lékaři chlapečka odmítli vrátit rodičům do domácí léčby – dokud se nezjistí, jak ke zraněním došlo. Dítě skončilo v dětském centru a ukázalo se, že zranění vznikla v rodině. Podle znalce si je nemohl způsobit sám. Rodiče by ale chlapce chtěli zpět, informují Novinky.cz.

Davídkovi byly teprve necelé čtyři měsíce, když skončil v nemocnici se zlomeninami předloktí obou ručiček. Další vyšetření ukázala na další neléčenou zlomeninu nohy z minulosti a poškození mozku. Lékaři tehdy odmítli vrátit chlapečka do domácího léčení, chtěli totiž přesně vědět, jak k závažným zraněním došlo.

Malý Davídek nakonec skončil i se svým o rok starším bráškou v dětském centru. Plzeňský opatrovnický soud oba rodičům odebral a nařídil jejich ústavní výchovu. Dospěl totiž k závěru, že Davídek k hrůzným zraněním přišel prokazatelně v rodině – a nemohl si je způsobit sám.

Později policie obvinila chlapečkovu matku z těžkého ublížení na zdraví. „Ústavní výchova u mladšího ze synů je dána jednoznačně z důvodu útoků, které proti němu byly opakovaně vedeny. Pokud se týče jeho bratra, ten byl do ústavní výchovy umístěn na základě skutečnosti, že je třeba vystupovat preventivě a zajistit taková opatření, aby i toto dítě jako ohrožené bylo mimo dosah rodičů,“ citují Novinky.cz odůvodnění rozsudku předsedou senátu Lubomírem Fialou.

Podle Fialy je znepokojující, že zranění se objevila v době, kdy byly chlapci jen pouhé čtyři měsíce. Mohlo to dopadnout mnohem hůře... „Zcela nepopiratelný je fakt, že v péči rodičů utrpěl David velmi závažná zranění různého stáří, což svědčí o hrubém a opakovaném zanedbávání minimálně dohledu nad nezletilým. V zájmu bezpečnosti obou dětí, které jsou útlého věku, bylo nezbytné přijmout toto jistě závažné opatření, jakým je ústavní výchova, popsal soud.

Soudce Fiala v případu nerozhodoval jen o tom, zda za děsivá zranění může matka kojence. Zkoumali jsme, zda nastalá situace je situací, která vyžaduje zásadní a rychlou úpravu poměrů obou synů k rodičům. K útokům na Davida došlo jednoznačně uvnitř rodiny, o tom není žádných pochyb. Ať je vedla matka nebo otec, nebo oba společně, to není možné zjistit s ohledem na to, že oba jakékoli svoje zavinění, ať už nedbalostní, nebo úmyslné, popírají,“ vysvětlil a doplnil, že podle posudku od psychologa je matka emočně labilní a vykazuje nepředvídatelné chování.

Matka i otec malého Davídka a jeho staršího brášky odmítají, že by chlapcům jakkoli ubližovali. Své děti mají prý rádi a chtějí se o ně starat. Otec zraněného Davídka tvrdí, že chlapcům nikdo neublížil úmyslně. „Maximálně se mohlo jednat o nehodu,“ uvedl.

Otec nechápe, jak se soud dostal k závěru, že by se něco podobného mělo opakovat. Odebrání synů nás velmi citlivě zasáhlo. Rozhodnutí soudu by nemělo být trestem za nastalou situaci,“ řekl a upozornil, že u druhého syna žádné zanedbání výchovy zjištěno nebylo. Jednání soudu označil za spekulace.

Soud nařídil ústavní výchovu prozatím na jeden rok. „Předpokládáme, že v průběhu této doby už bude ukončeno řízení vedené s matkou s konkrétním závěrem, zda a jakých pochybení se rodiče při zajištění bezpečnosti nezletilého dopustili,“ sdělil Fiala.

Deník Právo však zjistil, že státní zástupkyně podala na matku dětí žalobu a požaduje pro ni vězení na pět let. „V místě bydliště opakovaně udeřila nezletilého syna do rukou, čímž mu způsobila zlomeninu levé i pravé předloktní kosti. Dále s ním zacházela tak, že došlo k prudkému nárazu jeho hlavy do tvrdé plochy a následnému pohmoždění mozku,“ zní obžaloba.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy