Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co z rebarbory? Recepty na klasické koláče i odvážné experimenty s mascarpone a portským

+ Dalších 5 fotografií

Rebarbora je zvláštní rostlina, která člověku může pomoci, ale i ublížit. Důležité je její správné zpracování a správná doba jejího sběru. Přesto je u nás stále oblíbená a lidé se po ní mohou utlouct. Rebarborový koláč zná asi každý, tato rostlina má však mnohem více využití v kuchyni. Proč tedy letos nevyzkoušet i nějaký méně známý recept? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme jich pro vás v redakci eXtra.cz pár vybrali.

Kdy je sezóna rebarbory?

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Obsahuje však i vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět. Rebarborová sezóna nastává každý rok zhruba od poloviny května do poloviny června. Následně se v průběhu roku podíl kyseliny šťavelové v této rostlině zvyšuje a její pozření by mohlo být i vysoce nebezpečné.

Jak zpracovat rebarboru?

Ke kuchyňskému zpracování využíváme z rebarbory dlouhé červené nebo zelené řapíky listů. Ty je nutné před tepelnou úpravou oloupat. Loupeme je od kořenů ke špičce a nakrájíme na špalíky či kousky. Dobře její chuť doplní skořice, a když rebarboru předem spaříme, nemusíme pak tolik sladit. Sklizené řapíky lze skladovat zabalené v chladničce až 5 dní. Oloupanou a nakrájenou rebarboru můžeme dát také do mrazáku. Lepší je však nechat ji zmrazit rozloženou na sáčku a až poté ji sesypat do krabičky či sáčku.

Recept na rebarborový koláč

Chutí rebarbora připomíná nakyslá jablka, nejčastěji se z ní tak, podobně jako z nich, dělají koláče a buchty. Kvůli oné kyselosti je dobré ji zkombinovat s nějakým naopak výrazně sladkým ovocem. Výborné jsou třeba jahody. Někdo však chuť rebarbory naopak rád zvýrazní. Toho můžete dosáhnout přidáním naložených višní či nějakou pikantní marmeládou. Koláč můžete také nechat čistě rebarborový. V obou posledních případech však počítejte s tím, že jej budete muset více přisladit.

Výborný je i rebarborový koláč s mandlemi a drobenkou a kdo má rád kombinace chutí, může vyzkoušet rebarborový koláč s perníkem. Věčnou klasikou je koláč s rebarborou a tvarohem.

Recepty z rebarbory

Kromě koláčů můžeme rebarboru použít do mnohých dalších jídel. Naplnit jí můžeme i kynuté či tvarohové knedlíky nebo šátečky. Oblíbené jsou také marmelády z rebarbory, je však dobré, tak jako u koláčů, ji doplnit jiným sladkým ovocem. Zkuste třeba jahodovo-rebarborový džem.

Na večírku můžete přátele překvapit výbornými pohárky s rebarborou, mascarpone krémem a portským vínem. Pro jejich přípravu očištěnou rebarboru dáme povařit přímo s vínem, necháme pak vychladnout, připravíme si krém, do skleniček dáme piškot, který také zalijeme vínem, naklademe krém, přidáme rozvařenou rebarborou a voilá, delikatesa je na světě.

Rebarboru můžeme však využít i v poměrně netradiční slané variaci. Pikantní nakyslou chuť dodá rebarbora pečené kachně, ke které přiložte bramborovo-křenové pyré.

Kdo by neměl jíst rebarboru?

Ačkoli má rebarbora mnoho blahodárných účinků, kvůli oné kyselině šťavelové by si tuto pochutinu měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Neprospívá také lidem s problémy se žaludečními kyselinami, močovým měchýřem či ledvinami. Konzumace se nedoporučuje ani dětem a těhotným a kojícím ženám.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy