Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co uvařit na Tučný čtvrtek a masopust: Posilněte se na půst vepřovými hody a božími milostmi

+ Dalších 7 fotografií

Tučný čtvrtek představuje vrchol masopustních oslav, kdy vesnice i města ožívají průvody v maskách a tradičním veselím. Všude voní koláče a buchty, smaží se koblížky a boží milosti. Typické pro tento den, i když v současnosti již spíše pro následující víkend, jsou také zabijačky. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme pro vás připravili několik tipů, jak si tento den užít naplno a připravit si skvělou hostinu.

Masopust dříve patřil v Česku k nejoblíbenějším svátkům a jeho středobodem vždy býval Tučný čtvrtek. Dnes již se mu taková váha nedává, pořád se však konávají zabijačkové hody a průvody. Kvůli práci však spíše o víkendu.

Tučný čtvrtek letos připadá na 8. února a má to být první den masopustního veselí, kdy se má co nejvíce jíst a pít, zkrátka hodovat. To je poté zakončeno Popeleční středou, 14. února, po které následuje čtyřicetidenní půst až do Velikonoc, přičemž neděle se do doby tohoto půstu nepočítají.

Jak na vepřové hody

Masopust a Tučný čtvrtek jsou neoddělitelně spojeny s tradicí zabijaček. Nicméně oslavu tohoto času si můžete užít i bez nutnosti porážet celé prase. Můžete si dopřát lahodný zabijačkový guláš, který připravíte jednoduše z vepřového masa, bůčku a drobů, jako jsou játra či ledvinky. K tomu si jako přílohu dejte houskový knedlík nebo domácí škvarkový chléb.

Další mastnou masopustní pochoutkou je pečený bůček, který se zase skvěle hodí k zelí a bramborovému knedlíku.

Mezi další tradiční recepty patří domácí huspenina, kterou můžete vyrobit snadno i z vepřové hlavy, a pečené vepřové koleno, které po marinování a závinu pečete na podestýlce z nakrájené cibule a piva. Masopustní chuťové orgie tak mohou být opravdovým gastronomickým dobrodružstvím.

Recepty na masopustní koláče a boží milosti

Pokud nejste zrovna vášnivými milovníky masa, nezoufejte! Tučný čtvrtek je příznivý i k těm, kdo preferují sladkosti. Udělejte si radost malými koláčky zdobenými tvarohem, rozinkami nebo mandlemi. Místo tvarohu můžete koláče naplnit i mákem, povidly nebo strouhanými jablky. Záleží zkrátka na vaší chuti. Oblíbené jsou také velké tradiční koláče, na kterých si můžete hrát se zdobením a kombinovat různé náplně.

Když jsme u masopustu, nesmíme zapomenout ani na boží milosti, které jsou neodmyslitelnou součástí Velikonoc i masopustních radovánek. Tradiční recept na boží milosti je jednoduchý - smícháme hladkou mouku, máslo, žloutky, citronovou kůru, smetanu a bílé víno a smažíme na vepřovém sádle. Nicméně v dnešní době existuje mnoho variant receptů, tak si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim chuťovým preferencím. Záleží jen na vás!

Související články

Další články

Nejnovější kauzy