Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co si vzít na Velkou pardubickou: Inspirujte se královskou rodinou či Vivian z Pretty Woman

Inspirace na dostihy.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Profimedia
+ Dalších 11 fotografií
Módní inspirace

Velká pardubická je tady a spolu s ní vyvstává otázka, co si vzít na sebe. Ačkoliv dress code na tuto akci daný není, většinou se očekává, že si pozvaní hosté vyberou to nejlepší, co ve skříni mají. Podle lektora etikety Daniela Šmída by ale ženy neměly zapomínat na bohatě zdobené klobouky, jak o tom napsal na svých oficiálních stránkách.

Velká pardubická sice není tak honosnou událostí jako britský Ascot, kam chodí královská rodina, ale přesto se jedná o tradicemi a historií protkanou akci. První závod se uskutečnil již v roce 1836 a jedná se o událost s nejdelší sportovní tradicí v Česku.

V neděli 8. října proběhne již 133. ročník této velkolepé akce. A většinou vyvstává otázka, co si na takovou událost vlastně vzít. Lektor etikety Daniel Šmíd v tom má jasno. „Dámy zvolí polodlouhé pohodlné šaty, které jim nebudou bránit v chůzi po řadě schodišť na tribunách. Vhodné jsou šaty nepřiléhavé, tedy s volnou sukní, aby se jim dobře sedělo. Boty mohou být na vyšším podpatku, protože po celou dobu, vyjma euforie, když kůň, na kterého jste vsadili, spurtuje do cílové rovinky, ženy sedí,“ píše na svých oficiálních stránkách.

Inspirace od královské rodiny

Jedním z nejdůležitějších aspektů je pak klobouk. Bohatě zdobené pokrývky hlavy nošené na stranu jsou jakýmsi nepsaným pravidlem. A ačkoliv Velká pardubická nemá předepsaný dress code, jak se ostatně píše i na stránkách Dostihy, od návštěvníků se již očekává, že přijdou oděni do elegantních, a nikoliv nevkusných oděvů.

Inspiraci na to, co si vzít na sebe, je možné brát od britské královské rodiny. V Anglii jsou dostihové závody událostí jako nikde jinde na světě. Vždy elegantní šaty pod kolena a kreativní kloboučky volí například Kate Middleton. Ta většinou sázela na decentní a ženskou volbu, zatímco královna Alžběta II. dávala přednost kostýmkům, které hýřily všemi barvami.

Lze si také připomenout film Pretty Woman, případně legendární muzikál My Fair Lady s Audrey Hepburn.

V galerii se podívejte na inspiraci.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy