Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co s velikonočními vajíčky? Pět receptů, které z vás udělají experta na vařená vejce

Receptů z vajíček se nabízí velké množství.
Zdroj: Se svolením: Toprecepty.cz (ivulinka) / Se svolením: Toprecepty.cz (Anna Kocikova)
+ Další 2 fotografie
JAKO VEJCE VEJCI

Ačkoliv jsou letos možnosti sběru velikonočních vajíček značně omezené, neznamená to, že se nedělají. Jenže poté nastává věčná otázka: co s nimi? Přinášíme vám proto pět receptů, díky kterým nastřádaná vejce dokonale využijete.

Vaječná tlačenka

Suroviny

5-7 vajec natvrdo, 250 g kabanosu, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 sklenička Moravanky, 200 g majonézy, 1 želatina

Postup

Moravanku scedíme a nálev dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Želatinu uvaříme podle návodu a přidáme k němu nálev z Moravanky. Po mírném zchladnutí želatinový nálev přilijeme a vmícháme ke všem surovinám. Vzniklou směs vlijeme do připravené formy s potravinovou fólií a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Podáváme nakrájené plátky s rohlíkem nebo bagetou.

Přípravu vaječné tlačenky si můžete prohlédnout ve videoreceptu ➔

Vajíčkový salát

Suroviny

4 vejce natvrdo, 100 g vařených brambor, 80 g sterilovaných okurek, 30 g cibule, 130 g majonézy, sůl, mletý bílý pepř, lžička hořčice, pár kapek worchesteru, dle potřeby citronovou šťávu nebo ocet, špetku cukru

Vejce a brambory protlačíme kolečkem na malé hranolky, přidáme nakrájené okurky, jemně nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici, sůl, pepř, worchester a zamícháme. Dle potřeby dochutíme a dáme do chladničky odležet. Podáváme s bílým pečivem. Poměry ingrediencí si můžete zvolit dle chuti.

Přípravu vaječné tlačenky si můžete prohlédnout ve videoreceptu ➔

Retro vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem

Suroviny

veka, šunka, vejce, sterilovaná okurka, kapie, 1 střední uvařená brambora, 150 g šunkového salámu, 1 malá vařená mrkev, kousek vařeného celeru, 1-2 sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 100-150 g majonézy, hořčice, 1/2 lžičky práškové želatiny, 5 lžiček vařící vody, sůl, pepř, cukr podle chuti

Postup

Nejprve připravíme salát. Brambory a zeleninu nakrájíme na kostičky a smícháme se všemi surovinami. Dochutíme a necháme chvíli uležet. Na přeliv přelijeme želatinu vařící vodou a mícháme do rozpuštění. Majonézu smícháme s lákem, solí a pepřem. Přidáváme želatinu po lžičkách do požadované konzistence. Případnou hustotu zredukujte pár kapkami mléka. Veku nakrájíme, navrstvíme salát a na polovinu položíme vejce. Na druhou polovinu stočíme plátek šunky, dozdobíme kouskem kapie, okurky a lístkem petrželky. Nakonec vejce přelijeme majonézou.

Vaječná pomazánka

Suroviny

10 vajec, sůl, pepř, 1 malá majonéza, 2 lžičky hořčice, 2 ks taveného sýra, 1-2 cibule, pažitka

Postup

Vajíčka uvařená natvrdo protáhneme do misky kolečkem. Přidáme majonézu, hořčici a sýr. Cibuli i pažitku nakrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Dochutíme solí a pepřem a pořádně rozmačkáme a zamícháme vidličkou. Mažeme na chlebíčky nebo jiné pečivo.

Salát z polníčku s mrkví a vejcem natvrdo

Suroviny

2 hrsti opraného polníčku, 1 mrkev, 5 cherry rajčat, 2 vejce natvrdo, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup

Opraný salát polníček vložíme do misky, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a na půlky nakrájená rajčata. Olivový olej smícháme s dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Dresinkem přelijeme salát, přidáme nakrájená vejce, lehce promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem jako lehkou a rychlou svačinu.

Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy