Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co může za smrt Františka Mrázka? Napovědět by mohla nahrávka z bytu Stanislava Grosse

František Mrázek: Co může za smrt známého kmotra?
Zdroj: archiv Sabiny Slonkové/Publikováno se svolením
+ Další 3 fotografie
Krimi

Vražda jednoho z nejznámějších kmotrů Františka Mrázka zůstane pravděpodobně navždy neobjasněna. Dodnes se totiž neví, kdo kontroverzního podnikatele zastřelil, ani kdo byl zadavatelem, natož jaký byl motiv. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta ale věří, že vražda měla spojitost s někdejším premiérem Stanislavem Grossem. Co ho k tomuto přesvědčení vede, popsal v novém dokumentárním cyklu České televize Polosvět veksláků, jehož první díl se zaměřuje právě na Mrázka.

František Mrázek vpodvečer 25. ledna 2006 zrovna opouštěl kancelář v budové Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka, když se náhle ozval výstřel. Kulka z odstřelovací pušky prolétla kmotrovi českého podsvětí hrudníkem a oběť krátce poté zemřela. Jak policie později zjistila, jednalo se o práci profesionála, který se ukryl v tůjích před pozemkem objektu a jedním výstřelem ukončil Mrázkův život.

Ačkoliv se policie snažila vraždu vyšetřit, nikdy jí nepřišla na kloub, za čímž stojí řada faktorů. Kromě toho, že byl vrah s největší pravděpodobností profesionál, který za sebou zvládl dobře zamést stopy, házeli kriminalistům klacky pod nohy i lidé z nejvyšších míst. Alespoň to v novém dokumentu České televize Polosvět veksláků uvádí bývalí vyšetřovatelé, kteří se pokoušeli vraždu Mrázka objasnit.

Zametání stop

Byť se nikdy nepodařilo najít střelce či zadavatele vraždy z Durychovy ulice, o něco jasnější by mohl být motiv. O dva měsíce po smrti Mrázka totiž došlo k vraždě Jiřího Kubína. Spolumajitel agentury Lenia byl zastřelen v březnu 2006 na parkovišti před restaurací U Krále Václava IV. v Praze - Kunraticích. Podle obžaloby si vraždu objednal bývalý důstojník komunistické Státní bezpečnosti Vladimír Petrus.

Zadavatel dostal trest odnětí svobody na 19 let, přestože jeho motiv nebyl nikdy pořádně objasněn, jak uvádí v dokumentu České televize bývalý kriminalista oddělení vražd Josef Lottes. Zato investigativní novinář Jaroslav Kmenta má jasno. Kubín byl totiž bývalým pracovníkem české správy Státní bezpečnosti a pracoval na sdělovací bezpečnostní technice. Měl tedy na starosti kamerové systémy, odposlechy a podobně. Osudnou se mu měla stát jedna z nahrávek.

"Měl jsem informace a mám je dodnes, že ta vražda souvisela s případem Františka Mrázka, protože je spojoval kompromitující materiál, který měl k dispozici právě Kubín, a to díky tomu, že se jim podařilo získat odposlech z bytu Stanislava Grosse, bývalého premiéra. To byl ten důvod, proč zemřel Mrázek i Kubín. Protože Mrázek měl k dispozici tu nahrávku a Kubín mu ji měl dodat," uvedl Kmenta v prvním díle dokumentárního cyklu na České televizi.

Zákaz z vyšších míst

Je tak pravděpodobné, že kompromitující materiál na bývalého ministra vnitra Grosse, který byl premiérem v letech 2004 až 2006, mohl být důvodem, proč Mrázek s Kubínem zemřeli. Není totiž žádným tajemstvím, že zastřelený kmotr shromažďoval infomace na politiky, přičemž na některé z nich měl blízké vazby. O tom, že se na vraždě podíleli lidé z "vyšších míst", by mohlo napovídat i to, že Kmenta se nikdy nedostal k Petrusovi, ačkoliv se o to snažil hned několikrát.

"Já jsem se chtěl sejít s Petrusem, který byl odsouzen na několikaletý žalář za organizování vraždy Kubína, ale divné bylo, že mi to stát zamítl. Mnohokrát. Dělal jsem všechno možný, ale u tohoto případu jsem nemohl nic dělat," pokrčil v dokumentu Kmenta. Těžko tak říct, zda se někdy případ vraždy Mrázka objasní, obzvlášť když bude už čtyři roky promlčen.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy