Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Co je tupozrakost a jak se léčí?

Co je tupozrakost a jak se léčí?
Zdroj: https://eshop.aleszejdl.cz/
péče o zrak

Tupozrakost u dětí bývá poměrně častou zrakovou vadou. Dobrou zprávou je, že pokud se diagnostikuje včas, dá s velkou pravděpodobností kompletně vyléčit. Tento článek vám poskytne podrobný přehled o příčinách, diagnostice a léčbě tupozrakosti. Zjistěte, proč je tak důležité sledovat zrakový vývoj u dětí a jak pravidelné oční prohlídky mohou pomoci předcházet trvalým zrakovým problémům spojeným s touto poruchou.

Co je tupozrakost?

Tupozrakost, známá také jako amblyopie, je zraková porucha, která se vyznačuje sníženým viděním v jednom oku, které se nelepší ani po nošení brýlí nebo kontaktních čoček. Tato porucha nejčastěji postihuje děti a může vést k trvalému snížení zraku, pokud není léčena včas. Tupozrakost je často spojena s nesrovnalostmi ve vývoji zrakových drah, což vede k tomu, že postižené oko není schopné správně komunikovat s mozkem.

Příčiny tupozrakosti

Tupozrakost je většinou způsobena narušeným vývojem vidění v dětství během tzv. kritické periody, která trvá od narození až do 6-10 let. Zrakové funkce se v tomto období ještě vyvíjejí a jsou-li narušeny, může dojít k rozvoji tupozrakosti. Příčin tupozrakosti může být více, některé z nich jsou:

  • Strabismus (šilhání): Když se oči nedívají ve stejném směru, může mozek ignorovat obraz z šilhavého oka, což vede k tupozrakosti.
  • Anizometropie: Rozdílná refrakční chyba v obou očích může způsobit, že mozek preferuje obraz z jednoho oka a ignoruje obraz z druhého oka.
  • Blokování zrakové osy: Katarakta nebo jiné fyzické blokády mohou zabránit normálnímu vývoji zraku.

Diagnóza a léčba tupozrakosti

Včasná diagnóza a léčba jsou klíčové pro úspěšné zvládnutí tupozrakosti. Oční lékaři obvykle diagnostikují tupozrakost během běžných očních vyšetření. Nejčastěji se tupozrakost léčí za pomocí okluzoru (náplasti na oko), která spočívá v zakrytí silnějšího oka, aby se slabší oko muselo více používat a posílilo se.

Prevence tupozrakosti spočívá ve včasném odhalení a léčbě. Pravidelné oční prohlídky u dětí jsou tedy zásadní, protože mnoho případů tupozrakosti může být úspěšně léčeno, pokud je léčba zahájena v raném věku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy