Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Nela Slováková koronavirus Extra Host (pořad) SuperStar 2020

Nejnovější kauzy

Co budete dnes vařit? Načerpejte tu správnou inspiraci!

Zdroj: Profimedia
+ Další 3 fotografie
Vaření
Kdo by to neznal, práce až nad hlavu a vy už od tří odpoledne přemýšlíte, co uvařit hladovým krkům doma. Pokud vám dochází inspirace, používáte stále stejné koření a nehodláte stát u plotny celý podvečer, pak jsou následující tipy to pravé pro vás.

Kvalitní koření je základem dobré a chutné kuchyně. Pokud je navíc netradiční, pikantní a v mlýnku, pak dodá vašemu pokrmu úplně jiný rozměr. Ať už se jedná o pikantní chilli, bazalku v jemné středomořské kuchyni nebo o skořici ve sladkém, nechte rozhodnout vaše chutě.

Historie

Historie značky Kotányi se píše již od roku 1881, kdy vše začalo s Janosem Kotányi a paprikou. Jeho dokonalá papriková směs dobyla Vídeň a postupně k ní do sortimentu přibývala další vynikající koření a bylinky z celého světa. Nyní si u Kotányi můžete vybrat ze sortimentu 4500 položek v kategorii kořenících směsí, mono koření, bylinek, mlýnků či gastro sortimentu.

Tradice

Trendem dnešní doby je takzvaný mlýnek, díky kterému máte koření vždy čerstvě namleté, což velmi ovlivňuje chuť připravovaného pokrmu. Zvolit můžete buď variantu najemno nebo nahrubo, podle toho, co hodláte vařit nebo dochucovat. Takový steak s čerstvě umletým barevným pepřem dodá masu tak skvělou výraznou chuť, že už nikdy po koření v pytlíčku v tomto případě znovu nesáhnete.

Skořicový mlýnek

Použití mlýnku

Víčko mlýnku lze navíc používat jako odměrku, tudíž se vám nemůže stát, že do jídla omylem vysypete půl sáčku a jídlo tak znehodnotíte. Než mlýnek odšroubujete, namelte si do víčka koření, pak otevřete a teprve sypejte do jídla přiměřené množství.

Novinky pro rok 2020

Abyste nebyli závislí jen na klasice, jako je pepř, sůl nebo sladká paprika, které jsou nejoblíbenějším kořením značky Kotányi, firma pro letošek přináší novinky v podobě tří sladkých mlýnků na dochucování kávy. Na své si přijdou i milovníci exotiky, na pultech totiž nově najdou ještě kořenící směsi inspirované Argentinou, Koreou či Indií.

Chimichurri Argentina

Ochuťte si kávu

Dnešní doba nám přináší spoustu možností, jak si dochutit oblíbenou kávu. Proto firma Kotányi přichází na trh s mlýnky v hnědém kabátku. Spice up my coffee vaši kávu oživí a dochutí. Na výběr máte mlýnek Chai moments s typickou směsí koření orientu. Ta obsahuje kardamom, skořici a karamelizovaný cukr. Dále je k dispozici Skořicový sen, sladký mlýnek s výraznou chutí skořice. No a poslední v řadě je Slaný karamel, kde tvoří základ karamelový sirup a jedlá sůl s jódem. Věřte, že po použití těchto směsí na kávu už po klasické černé ani nevzdechnete.

Orient na talíři

Pokud rádi cestujete a milujete zahraniční orientální kuchyni, tak díky novinkám Kotányi si ji můžete nyní připravit i doma. Stačí vyzkoušet kořenící směsi na oblíbené pokrmy z Argentiny, Koreji a Indie, které s naší Kotányi kořenící směsí Chimichurri, Korea BBQ nebo Tandoori lehce zvládnete.

Recept na závěr

I klasika se dá uvařit stylově a dokonale, stačí mít jen ty správné ingredience. Pokud potřebujete tip na rychlý, dobrý a zdravý recept, vyzkoušejte pečené kuře s paprikou a smetanovým okurkovým salátem.

Suroviny:

1 mladé kuře (zhruba 1kg, naporcované a stažené z kůže), čerstvě umletá mořská sůl Kotányi, citronová šťáva, 1 lžička sladké papriky Kotányi, 1 lžíce nasekané petržele nebo sušené petržele Kotányi, mouka, 1 vajíčko, strouhanka, máslo, sádlo, kousky limety

Pro přípravu krémového okurkového salátu:

1 okurka, oloupaná, nakrájená na plátky, čerstvě umletá mořská sůl Kotányi, čerstvě umletý bílý pepř Kotányi, špetka moučkového cukru, 1 menší stroužek česneku, nakrájený, 2 lžíce estragonového octa, 2 lžíce hroznového oleje, 1 lžíce zakysané smetany

Postup:

Nejprve posolíme plátky okurky na necháme 10 minut odstát. Poté vylijeme přebytečnou šťávu, přidáme zbylé koření, ocet a promícháme. Přidáme hroznový olej a opět necháme 10 minut odpočinout. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a zamícháme.

Kousky kuřete marinujeme ve sladké paprice a citronové šťávě (ideálně přes noc), přidáme sůl, obalíme nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Pečeme při nižší teplotě v přepuštěném másle. Hotové kuře osušíme kuchyňskou utěrkou a servírujeme ozdobené kousky limety s okurkovým salátem.

Další zajímavé recepty najdete na www.kotanyi.cz

Související články

Další články