Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Cizinci o české vánoční klasice: Bramborový salát milují, nad zabíjením kapra se pozastavují

Zatímco bramborový salát má v oblibě většina lidí, k rybě má mnoho z nich výhrady.
Zdroj: Se souhlasem PR.Konektor
+ Další 2 fotografie
Vánoce

Vánoce jsou už za dveřmi a my se nemůžeme dočkat dobrot, kterých bude sváteční stůl plný. Jak ale na naše vánoční pochoutky a zvyky pohlížejí cizinci, kteří u nás dlouhodobě žijí?

Zatímco cizincům, kteří u nás žijí, bramborový salát ve většině případech chutná, zabíjení kaprů je pohoršuje, nebo se alespoň nad touto krvavou vánoční tradicí pozastavují. Jiný kraj, jiný mrav. Jsme opravdu s kapry a krájením jablek, ve kterých hledáme budoucnost, tak výjimeční?

Co si cizinci myslí o českých Vánocích?

Pro cizince v České republice, kteří u nás stráví první Vánoce, mohou být kádě s kapry na ulicích a jejich zabíjení přímo v centru města poměrně velkým kulturním šokem. Jiným to zase připomíná zvyky z vlastní domoviny. Jedním z nich je i zaměstnanec pražské pobočky ExxonMobil, Huseyin Kaya z Turecka. „Nevím, jestli se mi ta tradice úplně líbí, ale pravdou je, že mi připomíná jednu z tradic mé země, kdy během kurbanského bajramu zabijeme ovci jako oběť,“ vysvětlil Huseyin, kterému se z českých tradic zalíbily nejvíce vánoční trhy.

Z tradičního rybího pokrmu, tedy kapří polévky, byl ale hned po prvním roce stráveném v Praze nadšený Ind, Satya Prakash Gupta „Obvykle je těžké najít v Čechách čerstvé ryby, a proto se mi zdálo docela neobvyklé vidět spoustu lidí, kteří se scházejí venku, mimo supermarket, aby si koupili ryby před Štědrým večerem. Až později jsem zjistil, že se jedná o kapra. V části Indie, ze které pocházím, jíme stejnou rybu a říká se jí ryba Rohu. Já sám jsem na kaprovi vyrostl, takže je skvělé, že si tu mohu koupit čerstvého kapra a připravit kapří polévku na indický způsob na Vánoce,“ popisuje Satya.

Průzkum mezi zahraničními zaměstnanci

Průzkum probíhal mezi zahraničními zaměstnanci společnosti ExxonMobil, která ve své pražské centrále zaměstnává lidi z více než 70 zemí světa.

Mezi Čechy přibývá příznivců řízku na úkor ryby a stejně je tomu i mezi cizinci. Ryba nechutná 40 % dotazovaných. Hůře je na tom rybí polévka, která nechutná téměř 60 % respondentů. Bramborový salát ale sklízí pochvalu a expati ho téměř bez výhrad milují.

S dalšími tradicemi se moc často cizinci žijící v České republice nesetkali, třetina z nich dokonce nezná žádnou z nich. Nejvíce cizinců slyšelo o „zlatém prasátku“. Ale stejně jako většina Čechů ho nikdo nikdy neviděl. Krájení jablek či pouštění lodiček ze skořápek valná většina považuje za hezké zvyky, které si rádi sami osvojí a předají svým dětem.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy