Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Co ste hasiči Tokio 2020

Nejnovější kauzy

Chili z MasterChefa: Vietnamci milují jitrnice, Čech by z toho omdlel, teď mířím do SuperStar

Zdroj: Archiv Chili Tathuy
Rozhovor
Chili Tathuy se rozpovídala o své cestě v soutěži MasterChef, hudební kariéře a rozdílech mezi vietnamskou a českou kuchyní. Vypadlá účastnice kulinářské soutěže taky práskla, koho z porotců měla nejradši a jak prožívala souboj s Pavlínou, který se jí stal osudným.

Co vám soutěž MasterChef dala?

Skvělou zkušenost a spoustu nových poznatků, nejen ve vaření. Byla to neskutečná jízda, která byla místy velmi stresující, ale taky ohromně zábavná. A samozřejmě mi soutěž taky otevřela dveře ke spoustě zajímavých projektů, spoluprací. I díky show MasterChef Česko si teď plním sny i v jiném odvětví, například v hudbě, která je mou celoživotní vášní.

Zmiňujete zpěv. Můžeme se těšit na nějaký zajímavý hudební projekt?

Ano, i díky soutěži se teď můžu realizovat v něčem, co mě baví celý život - v hudbě. Začala jsem si psát vlastní věci a doufám, že do konce roku spatří některé z nich světlo světa. Taky mi hodně lidí píše, abych šla do SuperStar, což byl můj sen snad už od deseti let. Naši mě v tom nikdy moc nepodporovali a pak mi přišlo, že už jsem na to stará. Třeba mi zase přeskočí něco v hlavě a řeknu ano na další šílenou výzvu. Hrozně bych chtěla zažít tu atmosféru.

Jak byste popsala osudný den, kdy jste měla dochucovat nepovedené ragú?

Sice jsem ten den vypadla ze soutěže, ale nevzpomínám na to nijak negativně. Udělala jsem to nejlepší, co bylo v mých silách a uvařila dobré jídlo. Zůstala Pavlínka, protože její ragú bylo lepší. Myslím, že to byl hezký a důstojný odchod.

Měla jste v soutěži nějakého oblíbeného porotce?

Všichni tři jsou jiní a mají své osobní kouzlo. Mně přirostl k srdci asi nejvíc pan Punčochář, zbožňuju jeho smysl pro humor.

Češi mají různé nešvary, třeba broskev na kuřeti... existují takové gurmánské nešvary i ve Vietnamu?

Gurmánské nešvary existují určitě v každé kuchyni. Spousta věcí, která nám chutná nebo nechutná, je taky o tom, na co jsme zvyklí a v jaké kultuře vyrůstáme. Kdybych Evropanovi dala ochutnat třeba naši fermentovanou krevetí pastu, která se jí třeba s jitrnicí, asi by omdlel. Ale my ji třeba zbožňujeme.

Jak se liší vietnamská kuchyně od té české?

Celkově bych vietnamskou kuchyň označila za lehčí a zdravější - většinou je bezlepková a suroviny jako máslo nebo smetanu nepoužíváme skoro vůbec. Taky do pokrmů přidáváme daleko více čerstvé zeleniny a bylinek. To ale neznamená, že české klasiky nemiluju.

Související články

Další články