Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Chamtivost se nevyplácí: Nová vánoční pohádka ČT přináší důležité poselství

V hostinci, ve kterém hospodaří, nabízejí hostům jídlo nedobré, ba i zkažené.
Zdroj: se souhlasem ČT/Pavla Černá
+ Dalších 6 fotografií
pohádka

Ani letos nebude ve vánočním programu České televize chybět nová pohádka pro neslyšící děti. O kouzelné rybí kostičce je už sedmým podobným počinem v řadě. Navíc ČT nabídne o Vánocích i všechny ostatní pohádky ve znakové řeči, které byly v její produkci natočeny. Jak tyto pohádky vznikají a o čem ta nová vlastně je? Diváci se tentokrát seznámí s rodinou Hladových…

Jak uvedla ČT v tiskové zprávě, pohádka ve znakové řeči O kouzelné rybí kostičce potěší ve vánočním čase nejen neslyšící děti a jejich rodiče, ale i všechny slyšící diváky. Malé i velké. Všichni budou s napětím sledovat osudy a úskoky rodiny Hladových, která provozuje hostinec. Jenomže jak už jméno rodiny napovídá, jde o pěkné chamtivce, kteří nabízejí svým hostům jídlo nevalné kvality. Hlavně vydělat. Co se bude dít, když se Hladovi zmocní kouzelné rybí kostičky, která může splnit každé přání, to se nechme překvapit.

Prvenství České televize

Česká televize má krásné prvenství. Pohádku pro sluchově postižené děti natočila vůbec jako první v Evropě. Bylo to před sedmi lety a pohádka dostala jméno Vánoční království, pak následovala každý rok další. Diváci už měli možnost vidět pohádky Nepovedený čert, Nejkrásnější dar, Vodníkova princezna, Kde bydlí strašidla, Loupežnická balada a letos je čeká ta O kouzelné rybí kostičce.

Autorkou scénářů všech těchto sedmi pohádek je scenáristka Alexandra Vebrová, která se už více než 16 let podílí na pořadu Televizní klub neslyšících a má na tomto poli bohaté zkušenosti. Než se pustila do samotných pohádek, napsala scénář k polohrané ukázce vánočních zvyků a tradic. „Poté jsem zkusila napsat pro neslyšící kabaret, ve kterém prezentovali různé scénky a komediální výstupy. To vše mělo velký ohlas,“ uvedla Alexandra Vebrová a dodala: „A tak jsem začala přemýšlet o pohádce, kterou by tito neslyšící herci natočili v českém znakovém jazyce a byla dárkem pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, aby i oni mohli společně prožít Vánoce se 'svojí' pohádkou.“

Velký úspěch pohádek pro neslyšící

Hned ta první se povedla. U neslyšících dětí vzbudila velký ohlas a přání pokračovat v této vánoční pohádkové tradici vzešlo nejen od neslyšících, ale i od České televize.

I tentokrát bude pohádka nejen hraná neslyšícími ve znakovém jazyce, ale nebudou chybět ani skryté titulky. O dabing se postarají čeští přední herci Zlata Adamovská, Václav Kopta a další.

Psát pro neslyšící děti je specifické

A jak vlastně vzniká pohádka pro neslyšící děti? To prozradila v rozhovoru scenáristka Alexandra Vebrová.

Psát pro neslyšící děti je velmi specifické. Je třeba zohlednit jejich vyjadřovací schopnosti, ne všechno se dá přeložit do znakového jazyka tak, aby to lidé se sluchovým postižením správně pochopili. Příběh nelze příliš komplikovat, abstraktní pojmy i situace nejsou pro tyto diváky srozumitelné, mnohdy je vůbec neznají. Nelze také používat „řeč mimo obraz“. Neslyšící musí stále vidět ruce, které za ně mluví. Některá slova navíc opisují třeba třemi znaky. To znamená, že je tempo akcí a jednotlivých replik pomalejší.

Účastníte se natáčení?

Ano. Při natáčení všech pohádek jsem zároveň asistentkou režie.

Jak to na place chodí?

Než se jde na plac, předchází tomu čtrnáct dní zkoušek. Je nutné probrat s herci celý text, upravit jej do znakové podoby, vysvětlit obsah jednotlivých obrazů i celé pohádky. Neslyšící z větší části nechápou, co je psané v českém jazyce. Takže za přítomnosti tlumočnice, paní Mrzílkové, vysvětluje režisérka Alena Derzsiová trpělivě každou scénu, význam slov. Pak teprve přichází na řadu herecké připomínky. A tak to probíhá i při natáčení. To, co nám při práci pomáhá, je vzájemná důvěra, respekt i to, že se máme všichni rádi.

Máte zpětnou vazbu od diváků?

Samozřejmě, a to nejen od sluchově postižených dětí a jejich rodičů. Vždy se velmi těší na opakování minulých i premiéru nové pohádky. Velmi nás také těší, že herci, kteří pohádku dabují, se pochvalně vyjadřují o výkonech Zlaty Kurcové, Tondy Zralého, Standy Kleisnera a dalších neslyšících protagonistů a celý projekt se jim líbí.

A na závěr: Jaké ponaučení plyne z letošní pohádky?

Že chamtivost se nevyplácí a ten, kdo myslí i na druhé, bývá odměněn.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy