Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česká Barbra Streisand: Laďka Kozderková si před smrtí stihla uklidit hrob

Kozderková ve filmu Když rozvod, tak rozvod.
Zdroj: Filmové studio Barrandov
+ Další fotografie
herečka

Půvabná a temperamentní Ladislava Kozderková, kterou diváci znají například z filmů Jako jed či Křtiny, zemřela v pouhých 37 letech. Herečka a zpěvačka se zlatem v hrdle si slávy užila velmi pomálu. Umělkyně, které se říkalo "Lady Muzikál" či "Barbra Streisand", se zapsala do srdcí mnoha lidí. O boji se zákeřnou chorobou pojednává dokument Příběhy slavných: Ztracený hlas, který uvedla Česká televize.

Talentovaná herečka a zpěvačka Laďka Kozderková se narodila 26. června 1949. Kudrnaté krásce se přezdívalo Barbra Streisand, což bylo více než příznačné, neboť když v roce 1982 pobývala “Streisandka” v Praze, šla se na Laďku podívat a byla z ní přímo nadšená.

Nevěra a alkohol

Kozderková zpívala už jako dítě. Ve dvanácti letech vydala svůj první singl. Ke studiu na konzervatoři ji přivedl její otec, skladatel Ladislav Kozderka. Ona však dala přednost Divadlu Rokoko, kde se z ní záhy stala velmi oblíbená zpěvačka. Laďka byla živelná, bezprostřední a o přízeň mužů neměla nikdy nouzi. Za svůj krátký život měla dvě velké lásky, ty jí však spíše ublížily...

Jejím prvním manželem byl zpěvák a jazzový trumpetista Richard Kubernát. Jejich vztah, ze kterého vzešla dcera Lada, však netrval dlouho. Muzikant nejprve propadl alkoholu, později se k tomu přidala i závislost na drogách. Kubernát zemřel v pouhých 57 letech.

Podruhé se Laďka vdala za herce Vlastimila Bedrnu, se kterým měla druhou dceru - Vlastu. Bohužel i známý český dabér propadl démonu alkoholu, jen ne v takové míře jako Kubernát. Laďka ho milovala a dokonce mu odpustila i slabost pro něžné pohlaví. Bedrna s ní zůstal až do samotného konce. On sám naposledy vydechl v roce 2018, bylo mu 89 let.

Boj s rakovinou

Herečku netrápili jen muži, ale i zdraví. Když se dozvěděla, že má rakovinu děložního čípku, nemluvila o ní. Jela jednoduše dál, přesto nezapomínala na léčbu. Ta se však ukázala být bohužel neúčinnou. Svým fanouškům dala sbohem měsíc před smrtí. O boji se zákeřnou chorobou pojednává dokument České televize Příběhy slavných: Ztracený hlas

Zpěvačka věděla, že tenhle boj nevyhraje, a tak k nemoci přistupovala bez velkých emocí. Dokonce měla přinutit Bedrnu, aby ji zavezl na hřbitov k rodinné hrobce. Chtěla si ji před smrtí uklidit, aby šla do čistého.

Ani několik hodin před smrtí se své lásce ke zpěvu nevzdala. Doktoři ještě dlouho vzpomínali, jak se z jejího pokoje nesl stále silný hlas. “Byl to nejkrásnější a zároveň nejstrašnější koncert. Všichni totiž věděli, že zpívá úplně naposledy,” zavzpomínala na maminku dcera Lada. Zpěvačka naposledy vydechla 17. listopadu roku 1986.

Zdroje informací:
Wikipedia.cz: Laďka Kozderková
Česká televize: Příběhy slavných: Ztracený hlas

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy