Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Horoskop Zábava Výměna manželek Kokain v Česku

Nejnovější kauzy

Češi trnou hrůzou! Odporná špína v asijském bistru všechny šokovala: Není zdaleka jediné!

Češi mají strach, že je tohle běžná praxe i v jiných restauracích.
+ Dalších 12 fotografií
Potravinářská inspekce si minulý týden došlápla na asijské bistro na náměstí Svobody v Brně. Našli tam neskutečnou špínu, mrtvý i živý hmyz, zejména šváby, a také vlivem vlhkosti opadávající omítku. Tohle všechno mohlo způsobit kontaminaci pokrmů, což by pro strávníky mohlo mít tragické následky. Případ zahýbal nejenom moravskou metropolí, ale celým Českem. Všichni mají strach, že se v natolik tristním stavu nacházejí i jiné restaurace. Nebo je to specifikum pouze asijských podniků? Zjišťovali jsme podrobnosti.

Když jsme na eXtra.cz minulý týden upozornili na uzavřené asijské bistro v Brně, strhla se hotová bouře. Jídlo připravované v tak nuzných podmínkách mohlo některému ze zákazníků přivodit vážné zdravotní potíže. Proto jsme oslovili mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivu, aby nám detailněji popsal, jak v takových případech inspektoři postupují.

„Ten postup je takový, že když dojde k uzavření provozovny, protože tam byla zjištěna tak závažná pochybení v oblasti hygieny, která neumožní bezpečné uvádění pokrmů na trh spotřebitelům, tak inspektoři vydají na místě zákaz užívání prostor a zároveň uloží opatření, aby provozovatel tyto nedostatky bránící řádnému provozu odstranil. Je na provozovateli, aby je odstranil, samozřejmě je odstraňovat nemusí, ale tím pádem by zároveň ani nemohl znovu otevřít. Takto jsou provozovatelé ekonomicky motivováni k tomu, aby to odstranili co nejdříve,“ uvedl Kopřiva.

Rovněž není pravidlem, že by se tak markantní zanedbání hygienických pravidel dotýkalo pouze asijských restauračních zařízení. Na stejný hnus a špínu častokrát inspektoři narazí i v tradičních českých podnicích. „Asijsky vypadající restauraci si může otevřít i Karel Novák, stejně tak člověk s asijskými kořeny si může otevřít tradiční českou hospodu. Je to spíš o pocitech inspektorů. Obecně se dá říct, že závažná zjištění porušení elementárních pravidel pro bezpečnost provozu v restauracích zjišťujeme ve všech typech provozoven. Není to specifické velkými nebo malými městy ani tím, zda jsou provozovatelé tuzemští občané nebo zahraničního původu,“ podotkl mluvčí úřadu.

Ačkoliv je samozřejmé, že restaurace, v níž byly zjištěny tragické hygienické podmínky, vyvolá v budoucnosti v lidech nedůvěru. Inspektoři však prý dělají všechno proto, aby se po nápravě podnik do starých kolejí už nevrátil. Opakované kontroly jsou tak naprostou samozřejmostí.

„To je naprosto běžné. Když je někde zjištěno závažné porušení, významně to zvyšuje pravděpodobnost kontrol v dohledné budoucnosti. Takže se ověřuje, zda ta nově nastavená praxe, která by měla být v pořádku, se dodržuje. Je jistota, že tam v dohledné době budou opakované kontroly, které mají za úkol zjistit, že už tam nedochází k ohrožování zdraví spotřebitele,“ sdělil dále Kopřiva.

A jak je na tom po více než týdnu bistro ze samého srdce Brna? „Jakmile se ta kontrolovaná osoba ozve, že se domnívá, že nedostatky jsou odstraněny, dají mi inspektoři vědět. Zatím se mi neozvali,“ uzavřel Kopřiva s tím, že o výsledcích příští kontroly bude informovat, jakmile to bude aktuální.

Mohlo by vás zajímat

Další články