Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Čaj: Co umí a kdy škodí? Čtěte!

čaj
Zdroj: profimedia.cz

Černý, bílý, zelený, červený... Čaj je jedním z nejoblíbenějších horkých nápojů na světě. Co ale dělá s lidským organismem?

  • Všechny druhy čajů obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před škodlivými vlivy.
  • Zelený a černý čaj má v sobě podobné množství kofeinu jako káva - záleží na kvalitě lístků, na jejich sušení, jak dlouho se čaj louhuje. Pití čaje proto může mít vliv na kvalitu spánku.
  • Pití příliš horkého čaje může poškodit jícen a zvýšit riziko rakoviny.
  • Čaj může vyvolat pocity úzkosti a bolesti hlavy.
  • Snižuje krevní cukr a cholesterol.
  • Stimuluje metabolismus.
  • Chrání před srdečními chorobami.

Jak správně připravit čaj?

Černý čaj se zalévá vodou o teplotě 100 °C, louhuje se 2-5 minut.

Zelený a bílý čaj zalévejte vodou o teplotě 70-80 °C a nechává se louhovat 2-3 minuty.

Na zalití ovocného čaje je potřeba voda s teplotou 100 °C, louhujte 10 minut.

Bylinkové a kořeněné čaje - 100 °C po dobu 5-10 minut.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy