Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Brutální zdražování: Cena elektřiny může na podzim vzrůst až o šílených 50 %

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia.cz
energie

S nárůstem cen energií se nyní potýká celá Evropa a nejinak je tomu i v ČR. Jak ve svém komentáři upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda, už v listopadu by ceny mohly narůst až o polovinu. 

Nepříjemné zprávy se nečtou zrovna dvakrát dobře. Jedné takové se ovšem nelze vyhnout. Ceny energií zahájily strmý růst a zdá se, že ještě zdaleka není konec. Jak ve svém komentáři pro server g.cz píše ekonom Lukáš Kovanda, už v listopadu by se ceny elektřiny měly zvednout o neuvěřitelných 50 %.

Například společnost Bohemia Eenergy již od 1. listopadu upravila svůj ceník směrem nahoru. Tato firma zásobuje elektřinou bezmála 400 tisíc odběrných míst. Tento nárůst se tak dotkne řady domácností. Dalších 230 tisíc odběrných míst pak zásobují dceřiné firmy Bohemia Energy, které zdraží v podobném rozsahu.

Celkově by se tak toto zdražení mělo dotknout statisíců až milionů zákazníků v České republice. Růst cen se přitom netýká jen elektřiny, ale i plynu a dalších energií nebo pevných paliv, jako je dřevo. Co nevidět podle Kovandy začnou zdražovat i další dodavatelé, jako je skupina ČEZ. Ta je většinově ovládaná státem, a proto podle Kovandy zveřejní své nové ceny elektřiny nejspíše až po říjnových volbách. I zde by mělo jít o razantní nárůst v desítkách procent.

Za současným růstem cen energií může podle Kovandy energetická krize v EU, ale i politika ruského plynárenského gigantu Gazprom. Ten většinově ovládá Kreml. Podnik letos snížil své dodávky Evropě.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy