Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Brichta o antivaxerech: Dojde k přirozené selekci, vyhynou jako první a bude pokoj

Legendární rocker je z covidové pandemie nešťastný.
Zdroj: Martin Procházka / eXtra.cz
+ Další fotografie
rozhovor

Rocková legenda Aleš Brichta (62) se netají svým pochroumaným zdravím. Trpí několika nemocemi, na které musí brát prášky. Jako silný kuřák v minulosti prodělal i sérii mozkových mrtviček. Když tak s koronavirovou pandemií přišla možnost vakcíny, tak se dle jeho slov pro eXtra.cz nechal očkovat hned. Během setkání se rozpovídal nejen o očkování, ale také antivaxerech. Ve svých dvaašedesáti letech se rozhodl vydat svou autobiografii Ztráty a nálezy, jejíž obsah může překvapit i Brichtovy nejvěrnější fanoušky. 

Legendární rocker Aleš Brichta se pro redakci eXtra.cz svěřil, jak prožívá jako muzikant náročnou koronavirovou pandemii, se kterou přichází neustálé restrikce.

"Leze mi to strašně na nervy, mám pocit, jakoby nestačila spousta věcí, které jsou již na prd. Ať už jde o politiku, nebo finanční záležitosti, nehledě na vydávání desek a koncertů. Nacpal se do toho covid, který všechno velmi zkomplikoval."

Očkovat jsem se nechal hned

"Chápu, že tohle aktuální období bude ještě problematické, ale pevně věřím, že se to bude jen zlepšovat a vracet do normálu. Těším se, že budeme příští rok opět koncertovat a od srdce se bavit," prozradil Aleš Brichta pro eXtra.cz. Také neváhal odpovědět na otázku ohledně svého názoru na očkování.

"Já jsem se nechal očkovat hned, ale jsem otrávený, že nemůžu jít s přáteli do hospody, aniž by se tohle téma řešilo, včetně toho, že když můj kamarád naočkovaný není, tak si to pivo s námi nemůže dát. Pak jen stačí, když jeden nenaočkovaný člověk přijde do hospody, náhodou se tam ukáže kontrola, hospodský zaplatí milionovou pokutu a podnik zavřou. Proto tohle raději neriskuji a říkám jim, ať tam nechodí."

Oblíbený rocker sdílel i svůj názor na antivaxery, kterých je v Česku více než dost. "Nerad se k tomuto tématu vyjadřuji, ale řeknu to jasně, když je člověk takový kretén a nenechá se očkovat, tak je to na něm. Já tyhle lidi, kteří mají neustálou potřebu rozšiřovat, že nejsou očkovaní a ani se nenechají, nemám rád.

Nedochází jim, že ohrožují lidi okolo

Jen mi vadí, že těmto lidem nedochází, jak svým jednáním ohrožují lidi okolo. Největší riziko je v tom, že tu nákazu roznášejí a to je špatně. Myslím si, že by ti rozumně smýšlející měli mít možnost se před těmito roznašeči bránit. Několikrát jsem si vyslechl, že je špatně, co říkám, ale já si za svým názorem stojím," říká Brichta, který by si přál, aby antivaxeři alespoň nosili respirátory.

"Kdyby - do prkenné ohrady - tihle hysterici nebyli již zkraje proti rouškám, tak se covid třeba vůbec nemusel takhle rozšířit. Kdyby aspoň nosili ten pitomý náhubek a nehráli si na chytrolíny, kteří se nenechají omezovat v rámci své svobody. Připadá mi, že se jen chtějí hádat, ale nevidím důvod, proč se kvůli tomu vztekat. Já říkám, však ty roušky nenoste a neočkujte se. Nakonec dojde k přirozené selekci, prostě vy vyhynete jako první a bude pokoj," dodal ostře Aleš Brichta.

Aleš Brichta o své autobiografii: V životě jsem mnoho našel, ale také ztratil

Legendární rocker Aleš Brichta je zakládajíci člen a kdysi vůdčí osobnost české thrash-metalové skupiny Arakain. Dneska vystupuje se svou vlastní kapelou Aleš Brichta Project. Za svůj život zažil nejen spoustu vzestupů, ale také pádů.

Ve své autobiografii, která nese název Ztráty a nálezy, popisuje svůj život od raného dětství. "Přišla za mnou kamarádka Eva Houšková, která dlouhá léta jezdila s Arakainem a byla také velmi spjatá s projekty, které jsem dělal. S Michalem Ondrákem se dohodli na spolupráci a já jim nadiktoval svůj život od dětství přes studium, muziku až dodnes.

V knize je celá moje historie z mého subjektivního pohledu, jak jsem si svou minulost pamatoval," svěřil se Aleš s informací, proč nese kniha název Ztráty a nálezy. "Název odpovídá mému životu, našel jsem toho v životě mnoho, ale také jsem toho spoustu ztratil. V knize je také spousta věcí, které o mně lidi nevědí, je to taková všehochuť. Mohou se dozvědět věci, které je překvapí, ale také detailnější popis událostí, se kterými již byli obeznámeni."

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy