Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Miloš Jakeš koronavirus Extra Host (pořad) Počasí

Nejnovější kauzy

Biopotraviny: co stojí za jejich výrazně vyšší cenou?

Biopotraviny
V dnešní době už lidé nesledují jen trendy související s účesy a módou. Do popředí se dostává také zdravý životní styl a s ním i různé typy stravování. Dneska jen těžko najdete někoho, kdo alespoň na pár dní nevyzkoušel ketonovou, proteinovou nebo třeba naopak veganskou dietu. Ať už se oddáte kterémukoliv stravovacímu směru, jedno je jisté - jídelníček by se měl skládat z kvalitních potravin.

Jak ale takové potraviny poznat? Pro spoustu lidí jsou to takzvané biopotraviny, které se pyšní mnoha kvalitami, ale také poměrně vysokou cenou. Co se za ní ukrývá? To si v následujících řádcích prozradíme, abyste si mohli udělat vlastní obrázek o tom, zda se v jejich případě vyplatí si připlatit či nikoliv.

Žádné pesticidy ani podobná chemie

V dnešní době se jenom v České republice používá při pěstování ovoce a zeleniny více než tři sta různých chemických pesticidů, které zabraňují růstu plevele, a tak zajišťují větší úrodu. Možná byste si mysleli, že se nacházejí pouze na povrchu rostlin, a tak je není problém odstranit obyčejnou vodou, to se však mýlíte. Částečně se totiž dostávají i pod slupku plodů, a tak je v konvenčních potravinách vždy najdete, a to zejména v ovoci, zelenině a bohužel i výrobcích z nich, jako jsou například dětské výživy.

Biopotraviny pesticidy neobsahují, a tak jsou v tomto ohledu bezpečné. Nicméně právě kvůli absenci chemie u nich dochází k menšímu výnosu, což má za následek vyšší finální cenu. Nutně si však nemusíte připlatit příliš, stačí sledovat výhodné akce. Když se například podíváte na nový leták Kaufland, narazíte v něm na dětské příkrmy v bio kvalitě se slevou až 40 %, takže za ně zaplatíte ještě méně než za klasické výživy a ještě svým dětem dáte skutečně zdravé jídlo.

Žádné GMO a plno vitamínů

Když si koupíte jablko nebo mrkev s označením BIO, můžete se spolehnout na to, že si dopřáváte původní odrůdy těchto plodů, nikoliv jejich geneticky upravené verze. Totéž platí i pro maso – zemědělci nesmí používat žádná krmiva, která by GMO neboli geneticky modifikované organismy obsahovala. Zvířata navíc nechovají v halách, ale v jejich přirozeném prostředí, a tak mají dostatek pobytu na slunci a čerstvém vzduchu, což prospívá jejich zdraví, a tak i kvalitě masa.

Jak navíc ukazují vědecké studie, biopotraviny jsou i zdravější. Obsahují totiž až o padesát procent více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin než konvenčně vypěstované ovoce a zelenina. Tento rozdíl se promítá především do obsahu vitamínu C a pak také minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, a chrom. Technicky je tedy v tomto ohledu vyšší cena přímo úměrná tomu, kolik živin z těchto surovin získáte – abyste získali stejné množství vitamínů, stačí vám sníst poloviční množství.

Související články

Další články