Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bez baby Jagy by to nebyl Mrazík: Georgij Milljar hrál ženu několikrát, oženil se až po šedesátce

Mrazík
Zdroj: Gorky Film Studios
+ Další 4 fotografie
sovětská legenda

Ačkoli je baba Jaga ženského rodu, v Mrazíkovi se role ujal muž. Herce Georgije Milljara by pod kily make-upu však poznal málokdo. Přesto sovětský filmový a divadelní herec má za sebou řadu jiných rolí, jak vyplývá z ČSFD. Pojďme si umělce lépe představit.

Georgij Milljar se narodil 7. listopadu 1903 v černomořském přístavu Gelendžik do zámožné rodiny. Jeho otcem byl francouzský inženýr Franz de Millieu, který odjel do Ruska na žádost carské vlády. Zde se oženil s Elizavetou, dcerou sibiřského průmyslníka a vlastníka zlatých dolů.

Vypadá to na růžové dětství, bohužel Gerorgij si svého otce moc neužil. Franz de Millieu zemřel, když byly herci pouhé tři roky. Matka ho tedy vzala na venkov, kde mu dopřála chůvu i osobního učitele, který ho naučil řadu jazyků.

Život v přepychu skončil po začátku Velké říjnové socialistické revoluce, kdy jim vláda zkonfiskovala majetek. Rodina se bála stíhání, a tak si změnila příjmení na Milljar, jak uvádí ČSFD.

První role Georgije Milljara

Georgij už jako chlapec tíhl k umění. Nejprve to zkusil jako kulisák v divadle. Shodou náhod se pak dostal na scénu, kdy zaskočil za nemocnou herečku, která měla hrát Popelku. Mrazík tedy není jeho první ženskou rolí. Jeho filmovým debutem byla role cara ve filmu O plačtivé princezně (1938).

Miloval hraní v pohádkách, a tak není divu, že kývl na roli baby Jagy v Mrazíkovi. Podle webu Metro si herec navrhl kostým i líčení sám. Za svůj život hrál v řadě filmů. Jmenovat můžeme například snímky Jak voják přemohl vodníka, Bohatýr Nikita nebo velkofilm Vojna a mír.


Svatba po šedesátce

Co se osobního života týče, mnoho žen jeho náručí neprošlo. Herec se oženil až ve svých 65 letech s o pět let mladší Marijou. V ruských kuloárech se šířily zvěsti, že je Georgij homosexuál, on sám však tyto informace nikdy nepotvrdil. Hojně obsazovaný umělec naposledy vydechl 4. června roku 1993 v Moskvě, jen pár měsíců před svými 90. narozeninami.

Jeho slavnou babu Jagu si můžete připomenout odpoledne na Nově.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy