Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Baldwinův případ není ojedinělý, herec Brandon Lee zemřel na place během natáčení snímku Vrána

Jak přesně zemřel Brandon Lee během natáčení filmu  Vrána?
Zdroj: Profimedia
+ Další 3 fotografie
Tragické osudy

Herec Alec Baldwin (63) ve čtvrtek nešťastnou náhodou během natáčení snímku Rust zastřelil kameramanku a postřelil režiséra. Nejedná se ale o jediný případ smrti na place. Absolutně příšerná nehoda se stala během natáčení filmu Vrána, během něhož zemřel před kamerami herec Brandon Lee (†28). Ten tak zpečetil osud svého otce, Bruce Leeho (†32), jehož smrt zůstává dodnes záhadou. Spekuluje se však o alergii, přepracování i úpalu.

Ve čtvrtek 21. října zastřelil herec Alec Baldwin kameramanku Halynu Hutchins (†42) a postřelil režiséra Joela Souzu, který skončil v nemocnici. Stalo se tak během natáčení nezávislého filmu Rust na ranči Bonanza Creek kousek od města Santa Fe. Tragická nehoda se udála během natáčení filmové scény, ve které měla Baldwinova postava vystřelit ze zbraně. Dle zahraničních webů ale došlo k selhání vrtule se slabými náboji. Žádná obvinění nebyla vznesena.

Brandon Lee zemřel během natáčení

Nejedná se ale zdaleka o jediný případ, kdy rekvizity selhaly a proměnily se tak ve vražedné zbraně. Vzpomeňme například na snímek Vrána. V něm ztvárnil hlavní postavu Brandon Lee, syn hvězdy akčních filmů Bruce Leeho. V jedné z posledních scén filmu skončil chybou rekvizitářů postřelen.

Jejich nepozorností se do zbraně dostal ostrý projektil, herec v té době na sobě navíc neměl neprůstřelnou vestu. Během natáčení si navíc všichni přítomní mysleli, že herec zkrátka jen hraje a umírání předstírá. Až když vypnuli kamery, zjistili, že je Brandon ve vážném stavu. Ve svých osmadvaceti letech na následky zranění zemřel. Psal se 31. březen 1993 a Brandonův živod ukončil revolver typu .44 Magnum.

Jak se mohla zbraň takto podivně zaseknout? Skloubila se neodbornost a snaha ušetřit. Rekvizitáři totiž z ostrých nábojů vytvořili slepé a použili původní olověný projektil. Jedna kulka se pak během zkoušky zasekla v hlavni. To už ale rekvizitář neodhalil, neboť měl volno a místo něj působil na place záskok. Ostatní herci byli smrtí Brandona zděšeni, jeho kolega Michel Massee nemohl hrát celý rok a ještě 12 let jej po incidentu sužovaly noční můry.


Zpečetil osud svého otce?

Brandon tak zpečetil osud svého otce Bruce Leeho. Herec měl sice oficiálně zemřít na alergii způsobenou práškem na bolest hlavy, podle jiných lékařských teorií mohl ale zemřít kvůli otoku mozku způsobeném nadměrnou námahou. Herec trénoval na své filmové scény ve vysokých teplotách, dostal silný úpal a otekl mu mozek. Kvůli fotogeničnosti před kamerou si navíc nechal odstranit potní žíly v podpaží. Jen deset týdnů před svou smrtí omdlel v dabingové místnosti, kde inženýři vypnuli klimatizaci, aby její hluk neničil zvukový záznam. Lee už tehdy málem zemřel na otok mozku.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy