Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Anička Slováčková dochází na paliativní péči: Lidem dokáže dát roky života, popsala lékařka

Aničce Slováčkové to moc slušelo.
Zdroj: Tomás Martínek/eXtra.cz
+ Dalších 6 fotografií
Význam paliativní péče

Anna Julie Slováčková (28) nedávno sdílela se svými fanoušky fakt, že kvůli zákeřné nemoci začala docházet na paliativní péči. Znamená to zvýšenou starost pro pacienta, který trpí nevyléčitelnou nemocí. A protože to zřejmě vzbudilo velké rozruchy a zpěvaččini příznivci začali mít o Aničku strach, deník Blesk blíže prozkoumal tento obor, který není tak děsivý, jak se na první pohled zdá. O tomto odvětví promluvila skutečná kapacita, a to MUDr. Zuzana Křemenová, Ph.D. z Thomayerovy nemocnice. 

"Nějaké prognózy jsem si vyslechla, ale není to nic, co bych teď chtěla sdílet se světem. Věřím, že všechno dopadne dobře a není důvod se plašit. Chodím teď k doktorce, která se specializuje na paliativní péči. Všichni se vždycky vyděsí, když se o tom zmíním, ale je to člověk, který umí odpovědět na všechny otázky kolem léčby, které mám," prozradila nedávno Anna Julie Slováčková v rozhovoru pro Novinky.cz.


Dcera Felixe Slováčka a Dagmar Patrasové už podruhé bojuje se zákeřnou nemocí. A protože paliativní péče znamená péči o pacienta, který trpí nevyléčitelnou nemocí, tak se mnozí zhrozili, proč zrovna Anička. Nicméně obor je strašidelný jen na první pohled a docházky na sezení ještě nemusí vůbec nic znamenat, jak podotkla sama vedoucí lékařka oddělení paliativní péče MUDr. Zuzana Křemenová, Ph.D. z Thomayerovy nemocnice.

"Jde o všestrannou péči, kterou jim zajišťují lékaři, sestřičky, psychologové i třeba sociální pracovníci. Ti všichni se snaží, aby byl pacient nejen dobře ošetřen, aby neměl například bolesti, ale starají se o něj i po stránce psychosociální," osvětlila MUDr. Zuzana Křemenová, Ph.D. pro deník Blesk.

Doporučené video s Annou Slováčkovou.


Paliativní péčí se dá nádor zpomalit

Dále je cílem léčby ne vyléčení pacienta, ale má zmírnit pacientovy příznaky, které nemoc způsobuje, a zajistit osobě komfort. Lékařka dále promluvila o době dožití s paliativní péčí. "Jsou nádory, které dokážete paliativní léčbou zpomalit či zastavit, a dát těm lidem roky života. To se týká například rakoviny prsu, karcinomu střev a konečníků i některých nádorů plic, když mají dobrou genetiku. A pak jsou typy nádorů, jako je karcinom slinivky, žlučových cest či nádory mozku, kde paliativní onkologická léčba může dát lidem maximálně měsíce navíc," řekla.

Důležitý krok je ten, aby si doktor vždy pořádně zjistil, co pacient užívá za léky. I přípravky a léčiva přírodního typu mohou mít vliv na chemoterapie. Paliativní péče se v Česku nadále rozrůstá, za poslední léta prý tento obor zažívá velký boom.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy