Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Alžběta II. zbavila syna všech titulů: Čelí obvinění ze zneužití sedmnáctileté dívky

Princ Andrew na fotografii s Virginií Giuffre, kterou měl sexuálně obtěžovat v roce 2001.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
Sexuální obtěžování

Britská královna Alžběta II. (95) udělala velmi razantní krok. Svého syna prince Andrewa (61) zbavila všech královských a vojenských titulů, jak informoval Buckinghamský palác na Twitteru. Vévoda totiž čelí možnému soudnímu procesu v Americe, kde byl obviněn ze sexuálního napadení, které měl v minulosti provést opakovaně. 

Královna Alžběta II. rozhodně na nic nečeká a svého syna Andrewa doslova "vykopla" z královské rodiny. Zavolala si ho na hrad Windsor, kde musel vrátit nejen vojenské tituly, ale také královské záštity. Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba,“ uvedl v oficiálním prohlášení Buckinghamský palác.

Toto rozhodnutí učinila poté, co vévoda z Yorku neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffre, která jej viní ze sexuálního napadení. To mělo proběhnout opakovaně v roce 2001, kdy bylo Virginii teprve sedmnáct let. S princem Andrewem se měla seznámit přes kontroverzního finančníka Jeffreyho Epsteina (†66) a několikrát odjela i na nechvalně proslulý ostrov Little Saint James, kde se obtěžování odehrávalo.

Svou vinu popírá

Zdroj blízký Andrewovi podle The Sun uvedl, že bude pokračovat v občanskoprávním sporu s Virginií Guiffre. Svou vinu totiž popírá. Jeho právníci původně požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffre v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí zaplatil 500 000 dolarů (tj. skoro 11 milionů korun). Podle princova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších osob.

Newyorský soudce Lewis Kaplan ale odmítl, že by princ Andrew patřil mezi strany zmíněného urovnání, a případnému procesu tak dal zelenou. Proces proto bude pokračovat.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy