Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

80 let od atentátu na Reinharda Heydricha: Políbil dceru a jel si pro smrt, vzpomíná pamětnice

Operace Anthropoid: 80 let od atentátu v datech
Zdroj: Profimedia/infografika Jan Gregar
+ Dalších 5 fotografií

Přesně 80 let uplynulo od atentátu na Reinharda Heydricha. Na zastupujícího říšského protektora, třetího nejvyššího představitele nacistického Německa, zaútočili vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Operace Anthropoid byla největším úspěchem československého odboje, dodnes jde podle Wikipedie o celoevropsky unikátní akci. Pamětnice Helena Vovsová (96) zavzpomínala na osudný den pro iRozhlas.

Po měsících tvrdého výcviku pronikli vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš do nacisty ovládaného Protektorátu Čechy a Morava. Úkol byl jasný - zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který do země přinesl teror a ještě větší strach. Na přípravě atentátu "pražského řezníka" se podílely desítky lidí z československého odboje. Jejich úsilí směřovalo k datu 27. května 1942, které se navždy zapsalo do světových dějin.

Operace Anthropoid

Českoslovenští parašutisté, vyškolení ve Velké Británii, seskočili na území protektorátu u hřbitova u obce Nehvizdy. Po odjezdu do Prahy, kde pak tajně pobývali několik měsíců a dělali další přípravy, se ráno 27. května přesunuli tramvají na Žižkov, kde vyzvedli jízdní kola, na kterých odjeli do Holešovic. Pro útok na Heydrichův automobil parašutisté zvolili dnešní zatáčku u Vychovatelny v pražské Libni. Vůz s protektorem tam totiž musel výrazně zpomalit a pro Kubiše s Gabčíkem tak šlo o výhodné místo.

Už byli všichni na značkách a auto s Heydrichem se blížilo. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich jel ve svém neopancéřovaném voze bez ochranného doprovodu. Mercedes s otevřenou střechou řídil osobní řidič, vedle něj seděl Heydrich. Jenomže Gabčíkovi se při zahájení střelby před vozem zasekl samopal. Akci tak musel zásahem granátu dokončit Kubiš. Kolem 10:50, krátce po atentátu, se útočníci a zároveň hrdinové rozdělují. Gabčík utíká do postranních uliček a mizí, Kubiš nasedl na kolo a i přes zranění nad okem odjel na domluvené místo ve Staré Libni.

Zrada Karla Čurdy

Posléze se ukryli v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Nacisté je ale kvůli zradě Karla Čurdy našli, kostel 18. června obklíčili a strhla se několikahodinová přestřelka. Gabčík se zastřelil sám, stejně tak dalších pět parašutistů, Kubiš upadl po výbuchu granátu do bezvědomí. Na následky vykrvácení zemřel v lazaretu jednotek SS v Podolí.

Reinhard Heydrich po útoku skončil v nemocnici Na Bulovce. Výsledky prvního vyšetření a rentgenu prokázaly dramatická zranění. Heydrich měl zlomené žebro, poškozenou slezinu a protrženou bránici. Střepina v těle protektora vlivem nečistoty zanesla do těla zánět s následným rozšířením sepse. Heydrich upadl 3. 6. 1942 do kómatu a druhý den zemřel.

V okupované zemi nastalo ještě větší peklo. Probíhaly popravy těch, kteří parašutistům pomáhali. Nacisté se pomstili rovněž vyhlazením Lidic a Ležáků. Šlo však o jeden z nejdůležitějších mezníků druhé světové války. Operaci Anthropoid v místech atentátu připomíná památník. Okolí se za 77 let zásadně proměnilo, ale historickou paměť z něj nic vymazat nemůže.

Vzpomínky pamětnice

„Sekala jsem tam sekačkou trávník a oni kolem deváté odjížděli. Zrovna jsem se koukala, tam je asi čtyři nebo pět schůdků, jak jde Heydrichová s manželem a vedou za ruku Silke. Ještě jsem viděla, jak tu Silke vzal (Heydrich) do náručí a dal jí pusu. Pak jsem zaslechla auto, jak přijelo, a on nastoupil. To byl den atentátu,“ tak pro iRozhlas vzpomínala paní Helena Vovsová (96) na osudný den a poslední cestu Heydricha ze zámku v Panenských Břežanech, kde protektor s rodinou bydlel. Helena tam v patnácti letech pracovala jako pomocná síla v zahradě. A jak si pamatuje Heydrichovu ženu Linu? " „Měla takový pronikavý hlas, my jsme ji titulovali milostpaní.“

Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy