Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zvrat v případě vraždy mladíka v Brně: Útočník nebyl na místě činu sám, odhalily kamery

Lidé nosí svíčky i plyšáky.
Zdroj: eXtra.cz/Jiří Masojídek
+ Dalších 6 fotografií
vražda v brně

V případu vraždy romského mladíka Nikolase D. (†23) poblíž brněnské přehrady se objevily nové informace. Na veřejnost se měly dostat kamerové snímky pořízené jen několik sekund před tragickým incidentem. Na nich je skupinka tří Romů – včetně oběti – stojící naproti trojici mužů, mezi nimiž se nachází i útočník. Původně se však mělo za to, že útočník byl sám. Teď to naopak vypadá, že byl ve skupince, upozornila stanice CNN Prima News.

Je také vidět, jak muž uprostřed vytahuje nůž, který měl následně předat muži v černém, což měl být 37letý útočník,“ uvedl reportér Michal Janotka ve vysílání CNN Prima News. Okolnosti, za kterých k vraždě poblíž brněnské přehrady došlo, však nejsou prozatím jasné. Případ nadále šetří policie, která zároveň apeluje na svědky, aby se přihlásili k výpovědi.

K incidentu došlo v sobotu v Brně-Bystrci u tramvajové zastávky. Partu přátel tam napadl útočník s nožem – mělo jít o Ukrajince –, který vážně zranil dvě osoby. Jednou z nich byl právě Nikolas, který na následky zranění v nemocnici zemřel. Druhým zraněným byl Nikolasův bratr, který smrti utekl jen o vlásek. Utrpěl poranění na lopatce, kdyby agresor bodl o něco níž, zřejmě by zasáhl plíce nebo srdce.

Spor mezi Romy a Ukrajinci

Podle policie na rvačku nedaleko zastávky MHD policejní hlídku upozornila svědkyně. „Policisté se rozběhli k místu incidentu, jeden z členů hlídky zajistil přivolání zdravotníků, druhý zjistil popis pachatele a vzápětí si všiml osoby, která danému popisu odpovídala a pohybovala se poblíž na nástupním ostrůvku. Později zjištěný sedmatřicetiletý muž byl na místě zadržen,“ uvedl pro ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb.

Co bylo motivem hrůzného činu zatím není potvrzené. Útočník se měl údajně ohradit proti hudbě, kterou skupinka Romů v tramvaji poslouchala. Kvůli původu podezřelého a oběti se v Česku vyhrotil spor mezi Ukrajinci a Romy. Během pondělního večera se v Brně před tamní radnicí odehrála potyčka, při níž došlo ke střetu mezi oběma skupinami.

Skupina asi 15 naštvaných lidí údajně napadla dva Ukrajince a začala také demolovat vybavení přilehlé zahrádky. Přítomno asi pět policejních aut s posádkami,“ uvedl v pondělí brněnský zastupitel a předseda tamních Pirátů Adam Zemek. Sedmatřicetiletý cizinec, který je podle policie podezřelý z vraždy, byl v úterý poslán do vazby.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy