Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zima udělala čelem vzad! Řítí se mráz, má nasněžit až 30 cm a teploty sletí pod nulu

Do Česka se vrací krutá zima a mráz: Má napadnout až 30 cm sněhu
Zdroj: Profimedia
počasí

Po nadprůměrně teplých týdnech přišlo chladnější období a teď ještě přitvrdí. Na konci týdne můžeme ve vyšších polohách dokonce očekávat sníh. Meteorologové na svých oficiálních stránkách zveřejnili výstrahu.

Do Česka vtrhne pořádný mráz. Meteorologové varují, že na konci týdne můžeme ve vyšších polohách očekávat sníh. „Nejvíce patrně na Šumavě a v Krkonoších – možná i kolem 30 centimetrů. V sobotu navíc bude během dne sněžit i dál,“ napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sněhové vločky se však mohou objevit i v nižších polohách.

„Na srážky nejbohatší zdá se budou pátek a sobota. Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

V platnosti je výstraha

Meteorologové na oficiálních stránkách navíc zveřejnili výstrahu. V noci na čtvrtek 18. dubna bude teplota ve východních a severovýchodních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na východě jižních Čech klesat na 0 až -3 °C. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, případně již vzešlou zeleninu,“ dodali meteorologové. Výstraha ohledně mrazů platí pro kraje Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Vysočina.

Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, doplnili ještě meteorologové.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy