Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zeman si sype popel na hlavu kvůli Putinovi: Má ale řešení války v Izraeli, a to Jordánsko

Bývalá hlava státu Miloš Zeman.
Zdroj: se souhlasem TV Prima
+ Dalších 5 fotografií
válka

Miloš Zeman si sype popel na hlavu. Bývalý prezident se stal nedělním hostem pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct, kde promluvil o svém největším neúspěchu v době prezidentování. Vyjádřil se i k současné situaci v Izraeli a přišel s vlastním řešením konfliktu na Blízkém východě. 

Miloš Zeman usedl v křesle pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct. S moderátorem Martinem Čermákem společně probrali hned několik témat. Řeč přišla na prezidentské období a bývalý prezident přiznal, co považuje za svou největší chybu. Žhavým tématem se stala i situace v Izraeli, pro kterou by měla naše bývalá hlava státu prosté řešení.


Ze současné vlády zkritizoval zejména ministra zahraničí Jana Lipavského, kterého označil za palestinskou spojku, jeho názory pak pokládá za velmi pokrytecké. „Vzpomínám si na to, jak usiloval o vytvoření meziparlamentního sdružení přátel s Palestinou, jak se mu dokonce kvůli tomu říkalo palestinská spojka," řekl Zeman.

V masakru ze 7. října spatřuje jeden velký nedostatek, a to v jednání izraelských tajných služeb. "Takový kiks tajné služby se nemá stát. Izraelská armáda za nic nemůže. Být izraelským premiérem, nebo prezidentem, tak vymlátím šéfy tajných služeb, protože oni způsobili zavraždění minimálně těch 1 400 Izraelců. Být nepřipraven je prostě hrubá politická chyba,říká rázně Zeman. „Panebože, s teroristy se nikdy nemá vyjednávat, ať je to Hitler, nebo Hamás. Dobrý terorista, mrtvý terorista,“ dodává.

Zeman by Palestince nahnal do Jordánska

Finanční pomoc, kterou Evropská Unie Palestině poskytuje, podle něj není efektivním řešením a pozastavil by ji. Trvalé řešení by dle jeho slov mohl být přesun Palestinců do Jordánska. "Palestina už má svůj stát, ten stát se jmenuje Jordánsko. Tady máte obrovský prostor v tom Jordánsku, ale hlavně u Saúdské Arábie, který je potřeba zavodnit. Izraelci zavodnili poušť. Proč by totéž v těchto prázdných prostorách neudělali Palestinci?" přichází s řešením.


Miloš Zeman se v rozhovoru ohlédl i za svým působením v čele státu. Za největší chybu považuje to, jak moc se zmýlil v ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ruský vládce, který napadl Ukrajinu, tak podle Zemana poškodil i Rusko a tento krok byl dle jeho slov tragickou chybou, které je schopen pouze nesoudný člověk.

Ačkoliv Zeman jako jeden z mála politiků vždy Putina hájil, jakmile rozpoutal válku na Ukrajině, obrátil své názory o 180 stupňů. "Šílence je zapotřebí izolovat. Rusko se tímto dopouští zločinu proti míru. Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu," řekl v projevu ke konci svého mandátu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy